Workout – shopout

– bränn kalorier på din shoppingrunda

HÄLSA

Dåligt samvete för att du tog en tur på stan i stället för på löpbandet?

Ha inte det!

Vi guidar dig till nya träningstrenden som håller både dig och plånboken i trim.

Foto: Thinkstock
Shoppa loss – med gott samvete. Du kan bränna fler kalorier än på gymmet om du shoppar på rätt sätt.

 Det känns ibland som om livet självt som kommer emellan oss och våra snygga stuprörsjeans.

Sena dagar på jobbet, stress i skolan eller barn som ska skjutsas kan göra att tid för träning känns som en ren omöjlighet.

Men bara för att du inte har tid eller ork att köra det där spinningpasset behöver du faktiskt inte strunta i dina träningsmål helt och hållet.

Du behöver bara vara lite mer kreativ.

Du behöver inte välja

Om valet står mellan att gå till gymmet eller ta en spontan shoppingrunda på stan så är valet lätt för många.

Men nu visar det sig att du faktiskt inte behöver känna dig särskilt skyldig för att du skippar ditt gympass till förmån för shopping – enligt en undersökning från brittiska varuhuset Debenhams förbränner en genomsnittlig kvinna runt 385 kalorier under en och en halv timmes shopping, vilket motsvarar ungefär två kanelbullar eller två stora glas vin.

Enligt undersökningen tar vi i genomsnitt 7 305 steg varje gång vi

ger oss ut på en shoppingrunda, en bra bit på vägen mot de rekommenderade 10 000 steg som vi enligt Folkhälsoinstitutet bör ta varje dag. Lägg till vikten av väskor fulla av fynd och du har ett komplett litet motionspass.

Få upp pulsen i gallerian

I USA har man till och med myntat uttrycket ”mallercise” – en kombination mellan mall (varuhus) och exercise (träning) – där folk träffas och motionsgår i varuhus runt om i landet. Grupperna går oftast igenom varuhusen innan de öppnar och får på så sätt en snabb morgonpromenad samtidigt som de hinner fönstershoppa butikernas utbud först av alla.

Anhängarna pekar på att du aldrig behöver oroa dig för dåligt väder eller farlig trafik – och parkerar du dessutom en bit bort från ingången kan du ge dig själv ett extra motionspass.

– Parkeringsplatserna runt ett varuhus är ofta gigantiska, så ta några varv runt hela anläggningen innan du går in. Du får upp din puls och förbränner lite extra kalorier, tipsar träningsexperten Marco Borges som bland annat tränar stjärnor som Beyoncé och Shakira.

Ge din shoppingrunda en motionsmakeover

Att helt frysa gymkortet för att gå och shoppa i stället kan bli en dyr historia.

Men lite extra vardagsmotion kan ge din förbränning en extra skjuts!

Här är bästa tipsen:

Nästa gång du åker till köpcentret, sluta stressa runt för att haffa parkeringsplatsen närmast ingången. Parkera i stället bilen så avlägset du kan. Utnyttja den extra promenaden och ta eventuellt ett varv eller två runt ­varuhuset innan du går in.

Åker du kommunalt?

Hoppa av några hållplatser innan du kommit fram och

gå den sista biten till fots.

Väl framme i varuhuset gör du det till en sport att gå så snabbt du bara kan mellan butikerna, och självklart tar du trapporna i stället för rulltrappa eller hiss.

Glöm inte heller att byta om till ett par bekväma skor. Höga klackar är snyggt, men de kommer bara att sakta ner dig och minska din förbränning. En studie från American council of exercise visar att de som har på sig bekväma skor förbränner upp till 650 fler kalorier per dag, jämfört med dem som går i högklackat — främst för att de aldrig drar sig för att gå längre sträckor.

En fika eller glass brukar höra till shoppingrundan. Men kom ihåg att det krävs ungefär 50 minuters powerwalk för att förbränna ett wienerbröd. Njut av en kaffe eller ta en färskpressad juice om du är sugen på något sött.