Långa arbetsdagar ökar risken för hjärtinfarkt

Foto: Thinkstock
HÄLSA

Är dina arbetsdagar långa? Då kan du ligga i riskzonen för hjärtinfarkt. Det visar en ny brittisk studie.

Jobbar du i genomsnitt 11 eller fler timmar per dag har du en 67 procent högre risk att drabbas av en hjärtattack eller drabbas av hjärtsjukdom, i jämförelse med de som har sju-åtta timmars arbetsdag. Resultatet visar också att de som arbetar mellan 10 och 11 timmar per dag har 45 procent högre risk att drabbas. Det visar en ny brittisk studie gjord på 7 000 personer, rapporterar nättidningen Health.com.

Forskarna menar att arbetstider kan vara en förbisedd varningssignal för hjärtsjukdomar och att den bör läggas till på listan över riskfaktorer.

– Om läkare helt enkelt frågade sina patienter "Hur många timmar arbetar du?" skulle ytterligare fem procent av riskgruppen som får hjärtinfarkt varje år kunna identifieras i förväg, säger forskaren Mika Kivimäki, professor i epidemiologi och folkhälsa vid University College i London till Health.com.

Enligt andra forskare som tagit del av studien kan man inte se orsak och verkan enbart mellan långa arbetspass och hjärtinfarkt. Men den uppenbara kopplingen kan bero på andra hälsofaktorer, som stress, brist på motion och kaloririk hämtmat i stället för nyttiga hemlagade måltider.

Studien är publicerad i tidskriften Annals of Internal Medicine.