Maten som kan ge dig hjärnblödning

Salt kosthållning ökar risken för: stroke benskörhet cancer

Foto: BRITA NORDHOLM
OVÄNTAD SALTFÄLLA| Vanligt mineralvatten är ett exempel på en dold saltfälla i vardagen.
Namn: Maria Jönsson.
Ålder: 20.
Yrke: Student.
Bor: Linköping.
Familj: Mamma Lena, pappa Christer, lillebror Björn.
HÄLSA

Vi har lärt oss att lusläsa förpackningarna i jakt på socker och fett.

Men de flesta av oss missar tillsatsen som orsakar tusentals dödsfall varje år.

– Salt ökar risken för stroke, det finns inte längre några tvivel om det, säger professor Mattias Aurell.

Mattias Aurell, professor vid Sahlgrenska sjukhuset.

Du märker inte sältan. Bara att maten smakar gott – och att du måste fylla på din läsk.

Det beror på att du är så van vid överdrivet saltade varor att du inte längre noterar skillnaden. Mellan 70 och 80 procent av det du får i dig är nämligen gömt i vanliga, färdiga livsmedel. Och det är ingen slump att det finns där.

Köp Plus och läs hela texten

ARTIKELN HANDLAR OM