MYT: Du blir tjock av dina p-piller

Ny svensk studie visar att man inte ökar i vikt för att man äter p-piller

HÄLSA

Du blir inte fet av p-piller. visar en ny svensk studie.

– Kvinnor som använt p-piller och följts från tonåren till 34-årsåldern ökade inte mer i vikt än sina medsystrar som aldrig hade använt p-piller, säger forskaren Ingela Lindh i ett pressmeddelande.

Hon hoppas resultatet ska minska unga kvinnors oro för att äta p-piller. I dag låter många bli av rädsla för att bli tjocka. I den långtidsstudie hon gjort framkom att de allra flesta använder kombinerade p-piller upp till 29-års ålder.  Därefter byter många till kondom för att sedan övergå till spiral.

– Orsakerna till att kvinnorna slutade med p-piller var flera, till exempel rädsla för biverkningar, viktuppgång och humörsvängningar, vilket successivt ökade med tiden, säger Ingela Lindh som försvarar sin avhandling på Sahlgrenska akademin i morgon, fredag.

I studien har hon följt 1 749 stycken 19-åriga kvinnor födda 1962, 1972 och 1982 som vart femte år fått svara på frågor om bland annat preventivmedel, graviditeter, längd, vikt och rökvanor. Fram till de fyllde 44 år hade de  i genomsnitt ökat i vikt med 10,6 kilo, det vill säga nästan ett halvt kilo per år.

Men det var inte p-pilleranvändarna som ökade mest. Deras viktuppgång var densamma som för kvinnorna utan hormonellt skydd.

De enda faktorer som påverkade viktutvecklingen var istället rökvanorna och högre ålder.

– Att p-piller inte påverkar kroppsvikten är viktigt att informera om, eftersom det finns en stor rädsla för viktuppgång, framför allt bland unga tjejer, som i sig kan bidra till att de inte vill äta p-piller, menar Ingela Lind som till vardags är barnmorska och tycker fler ska börja ta upp livsstilsfrågor när unga kvinnor kommer för att få råd om olika preventivmedel.

ARTIKELN HANDLAR OM