Nytt test avslöjar om du drabbats av stroke

HÄLSA

Talsvårigheter är ett vanligt tecken på stroke. Men få av oss är medvetna om det och risken för att dö innan man fått hjälp är stor.

Därför har Hjärt–Lungfonden lanserat ett enkelt test som kallas för ”Akut” där man snabbt kan kolla om man har drabbats av stroke.

Var fjärde svensk vet inte att talsvårigheter är ett vanligt tecken på stroke. Det visar en undersökning som organisationen låtit göra.

Talsvårigheter eller sluddrigt tal är ett vanligt tecken, men förväxlas ibland med att personen är berusad.

– Det är allvarligt eftersom en person som drabbats av stroke måste få vård med en gång, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Varningssignaler

Utöver talsvårigheter kan plötslig känselnedsättning eller förlamning av kroppens ena sida samt synrubbningar vara tecken på stroke. För att fler ska känna igen varningssignalerna och larma i tid har Hjärt-Lungfonden tagit fram ett enkelt test, AKUT–testet, som man kan göra om man misstänker att någon har drabbats av stroke.

– Med testet kan man kontrollera om det är en stroke som personen har drabbats av. Till exempel kan man be personen att svara på en enkel fråga eller att le. Kan personen inte svara sammanhängande eller le utan att mungipan hänger ska man genast ringa 112, säger Staffan Josephson.

Stroke är en av de vanligaste kärlsjukdomarna och den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Cirka 30 000 personer drabbas varje år och hälften av dem dör eller får svåra funktionshinder.

FAKTA

Så fungerar AKUT–testet

Stroke är en av våra stora folksjukdomar och den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Samlingsnamn. Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Stroke utlöses av hjärt-kärlsjukdom, oftast åderförfettning.

Förlamning av ena sidan. Stroke drabbar ofta ena hjärnhalvan, vilket gör att symptomen i regel berör ena kroppshalvan, men på motsatt sida.

Svårt att tala. Symptomen är ofta plötslig känselnedsättning eller förlamning av kroppens ena sida, synrubbningar, talsvårigheter och ibland huvudvärk.

Bråttom till sjukhus. Stroke är ett allvarligt tillstånd och den som drabbas måste snabbt få sjukhusvård för att minska de skador som uppstår i hjärnan.

Lever med restsymptom. Fler än 100 000 svenskar som haft stroke lever i dag med restsymptom som ger större eller mindre funktionshinder och försämrar livskvaliteten.

Källa: Hjärt–Lungfonden.

ARTIKELN HANDLAR OM