Fredagsmysets godis tär på hälsan

MYSFREDAG Läkaren Andreas Eenfeld menar att svenska familjer utsätts för ett starkt kommersiellt tryck att köpa onyttigheter att snaska på när vi myser
HÄLSA

Chips, läsk och godis i tv-soffan. Dags för fredagsmys – en oas för stora och små.

Eller?

Det alltmer etablerade snaskandet sker i en tid då problemen med diabetes ökar och allt fler barn blir överviktiga.

– Olyckligt och upprörande att man ska vara tvungen att ta till en massa socker och stärkelse bara för att man ska ha det mysigt, säger Andreas Eenfeld, läkare som är specialiserad på allmänmedicin och kost.

Han menar att svenska familjer utsätts för ett starkt kommersiellt tryck att köpa onyttigheter att snaska på när vi myser – och att man skulle kunna tänka annorlunda. Just chips och läsk höjer insulinet, som hjälper oss att lagra in fett i kroppen, och kan få oss att känna oss ännu mer hungriga.

Ost och nötter

– Det är dumt av föräldrarna att köpa hem sådant. Det är bättre med plockmat som nötter, oliver och ostar och att lära barnen att dricka vatten, säger Eenfeld.

Näringsfysiologen Agneta Sjöberg, som forskar vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, är av samma åsikt.

– Det viktiga med fredagsmyset är ju umgänget, inte att man sitter stilla framför tv:n och äter onyttigheter. Och det finns mycket att äta som är bra för hälsan, som grönsaker med dip, säger hon.

Sjöberg publicerade nyligen en studie som visar att 17 procent av de svenska barnen mellan sju och nio år är överviktiga, och hon säger att övervikt bland unga nu är dubbelt så vanligt som för 20 år sedan. Den kraftiga viktökningen kan naturligtvis inte tillskrivas fredagsmyset, men Sjöberg understryker vikten av att satsa på hälsofrämjande insatser på alla plan i samhället.

Ritual

Att vi ska sluta mysa är dock inte aktuellt. Flera etnologer hävdar att fredagsmys nu är en modern ritual, som markerar starten på helgen. Begreppet har använts flitigt i marknadsföring för mat och godis och "Vi som älskar fredagsmys" är en av de största grupperna på sajten Facebook.

– Begreppet satte sig i slutet på 1990-talet, säger etnologen Charlotte Hagström, verksam vid Folklivsarkivet vid Lunds universitet, där hon håller på med en undersökning om fredagsmys.

– Det kan se olika ut om man jämför barnfamiljer och äldre – till exempel finns de som fredagsmyser genom att spela bridge. Men en gemensam nämnare är att maten inte får vara för krånglig. Man ska som mest hacka sallad till tacos.

FAKTA

Fredagsmys

Fredagsmys kan beskrivas som en aktivitet eller en ritual där familjer och/eller vänner samlas på fredagskvällen och firar in helgen efter avslutad arbetsvecka.

Vanliga ingredienser är mat som är enkel att förbereda (som räkor, tacos eller hämtmat), chips, plock-godis och läsk. Det är också vanligt att man äter i tv-soffan.

Fredagsmyset är en förhållandevis ny företeelse. Begreppet satte sig någon gång på 1990-talet och 2006 tog ordet "fredagsmys" sig in i Svenska Akademiens ordlista.

Fakta: Barns övervikt

I våras publicerades den första rikstäckande, standardiserade undersökningen av övervikt bland svenska barn. Studien, som gjorts av forskare från Sahlgrenska akademin och Karolinska institutet, omfattade 4 600 barn mellan sju och nio år i 94 slumpvis utvalda skolor.

Bland dessa hade 17 procent övervikt. Tre procent vägde så mycket att de hade fetma.

Eftersom studien var den första i sitt slag finns inga jämförelsetal. Men enligt Agneta Sjöberg, forskare vid Sahlgrenska akademin, är övervikt och fetma nu dubbelt så vanligt som för 20–25 år sedan. Regionala mätningar från Göteborg 1984–85 visar att 7–8 procent av barnen då var överviktiga och att mindre än en procent hade fetma.

Övervikt bland barn är mycket vanligare i länderna runt Medelhavet än i norra Europa.

Källa: Sahlgrenska akademin

TT

TT

ARTIKELN HANDLAR OM