Ny spruta rätar ut krökta fingrar

Piloten Ola, 49, efter testet: Jag är jättenöjd

1 av 4 | Foto: Foto: JAN TORBJÖRNSSON
HINDRADES AV SJUKDOMEN Båda lillfingrarna var krökta av Vikingasjukan på Ola Rignell, 49, testpilot på Saab. Han började få svårt att manövrera reglagen i cockpit.
HÄLSA

Nu kan krökta fingrar rätas ut på nolltid – med en ny metod.

Piloten Ola Rignell, 49, testade en injektion mot Vikingasjukan.

– Jag är jättenöjd. Fingret blev rakt med en gång, säger han.

Vikingasjukan – eller Dupuytrens kontraktur – är en bindvävssjukdom. Det bildas bindvävssträngar tjocka som blyertspennor i handflatan som kröker fingrarna i ett låst läge. Sjukdomen beror på en onormal inlagring av kollagen i bindväven.

– Oftast drabbas ett eller två fingrar – vanligast ring- och lillfingret. Ofta kommer symptomen tillbaka inom två år, säger Stephan Wilbrand, överläkare och verksamhetschef på handkirurgiska kliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Löser upp bindväven

Vikingasjukan är ärftlig och vanligast i Norden.

I Sverige uppskattas åtta procent av befolkningen ha den. Årligen opereras cirka 2 500 personer.

Men nu finns ett läkemedel – Xiapex – som nyligen godkändes av Läkemedelsverket. Det är ett enzym som löser upp bindvävssträngen. En internationell studie med 36 patienter från Akademiska sjukhuset utfördes nyligen.

– Vi hade bra resultat. De är nästan jämförbara med dem man får vid operation vad gäller funktionen i fingret. Man kan få ett finger som stått i 90 graders vinkel att vara helt uträtat dagen efter, men ofta krävs flera injektioner, säger Stephan Wilbrand.

Ola Ringells högra lillfinger började kröka sig för tio år sedan och opererades 2007 – men kroknade igen. Sedan krökte sig vänster lillfinger i 90 graders vinkel.

– Som pilot började det bli svårt att manövrera alla reglage på ett korrekt sätt i cockpit. Och jag fick problem med att ta på mig pilothandskarna, berättar Ola Rignell som arbetar som testpilot på Saab.

– Och bara en så enkel sak som att ta folk i hand – då pekar lillfingret in i handen på den jag hälsar på.

Smäller till

Ola Rignell är den femte patienten som fick testa metoden på Linköpings universitetssjukhus. Aftonbladet var med när han fick en injektion i vänster lillfinger – i själva strängen. När läkaren bröt upp strängen smällde det till som när en rabarberstjälk bryts.

– Jag är imponerad. Jag kan knyta handen, räta ut den och lyfta grejor redan, berättar Ola Rignell några timmar senare.

Även Thomas Hansson, överläkare på hand- och plastikkirurgen, var belåten.

– Det har fungerat över förväntan. Metoden fungerar väldigt bra på yngre patienter som oftast har en svårare kontraktur.

FAKTA

Vikingasjukan

Dupuytrens kontraktion är en bindvävssjukdom. Det bildas bindvävssträngar tjocka som blyertspennor i handflatan som kröker fingrarna i ett låst läge.

70 procent av de drabbade har den i släkten.

Nedärvd från vikingarna. Vanligast i Norden.

50 procents risk att barn ärver sjukdomen från föräldrarna.

Sex gånger vanligare hos män än kvinnor. Drabbar var femte man över 60 år.