Nya larm om implantat utreds

HÄLSA

De franska implantaten som tusentals svenskor låtit operera in i brösten innehåller frätande ämnen. Silikonerna används bland annat som tätningsmedel inom oljeindustrin.

De så kallade PIP-implantaten, som bärs av hundratusentals kvinnor, innehåller produkterna Baysilone, Silopren och Rhodorsil som alla är olika typer av silikoner, uppger AFP.

Men dessa silikoner är inte godkända för medicinskt bruk. I stället används de som tätningsmedel inom bland annat petroleumindustrin.

Rhodorsil, till exempel, innehåller triacetoxymetysilan.

– Det är ett frätande ämne som reagerar med vatten och som sedan härdar och blir hårt. Får man det på huden kan den bli irriterad, säger Margareta Östman, sakkunnig på Kemikalieinspektionen.

Tillverkar också Rhoca Gil

Rhodorsil tillverkas av Rhodia Silicon som även tillverkar det ökända tätningsmedlet Rhoca Gil som för ett antal år sedan orsakade en miljöskandal under bygget av tunneln genom Hallandsåsen.

Trots att bröstimplantaten varit förbjudna i snart två år känner Läkemedelsverket inte till vilka ämnen de innehåller.

– Undersökningarna hittills har mest gått ut på att ta reda på ämnenas biologiska egenskaper, det vill säga hur de fungerar i kroppen. Att de ska innehålla silikoner som används i oljeindustrin har jag aldrig hört talas om, men det måste vi naturligtvis kontrollera med de franska myndigheterna, säger Gert Bruse, utredare vid Läkemedelsverket.

Spricker oftare än befarat

I Storbritannien har regeringen beordrat en snabbutredning av implantaten. Detta efter att en icke namngiven skönhetskedja slagit larm om att implantaten går sönder betydligt oftare än vad som har angetts. Enligt skönhetskedjan går upp till åtta procent av alla PIP-implantat sönder – mot en procent som tidigare rapporterats.

Enligt The Independent on Sunday uppger hälsominister Andrew Lansley att en expertgrupp nu ska undersöka den nya informationen.

– Det vore direkt felaktigt av mig att kommentera detta innan vi har kontrollerat informationen. Men självfallet tar vi uppgifterna på allvar, säger Gert Bruse till TT.

I Sverige bärs de aktuella implantaten av runt 4 000 kvinnor.

FAKTA

Förbjudna sedan 2010

De aktuella bröstimplantaten tillverkades av det numera nedlagda företaget Poly Implant Prothèse, med förkortningen PIP.

I Sverige bär cirka 4 000 kvinnor PIP-implantat. I världen handlar det om hundratusentals.

Implantaten har enbart använts inom kosmetisk plastikkirurgi.

Efter att ovanligt många implantat sprack och åtta fall av tumörer i brösten uppdagats förbjöds all användning av implantaten i mars 2010.

Den 23 december förra året meddelade den franska tillsynsmyndigheten AFFSAPS att det inte finns något påvisat orsakssamband mellan de rapporterade cancerfallen och PIP-implantaten. (TT)

TT