P-piller ger bevisad smärtlindring

HÄLSA

Det har länge varit känt, men aldrig bevisats.

Nu bekräftar dock en ny studie att kombinerade p-piller lindrar symtomen vid mensvärk.

Redan i dag tar många kvinnor hjälp av kombinerade p-piller mot sin mensvärk, trots att läkare inte får ordinera p-piller mot smärtan. Ingela Lindh, forskare på institutionen för kliniska vetenskaper vid Sahlgrenska akademin, vill ändra på regelverket.

– Läkare förskriver det som preventivmedel, men talar om och vet att p-piller ger sänkt smärta. Vi vill att man i framtiden ska kunna skriva ut p-piller mot mensvärk, både som doktor och barnmorska, säger hon.

1 500 undersöktes

I studien undersöktes 1 500 svenska kvinnor som fyllde 19 år 1981, 1991 och 2001. Kvinnorna fick lämna uppgifter om bland annat menstruationsmönster, mensvärk och användning av preventivmedel. Fem år senare gjordes en uppföljning.

– Vi kom fram till att de som använder kombinerade p-piller fick en avsevärd smärtminskning vid sin mens. Och när vi slog ihop alla kvinnor så blev resultatet ännu tydligare, säger Ingela Lindh.

Jessica Eriksson från Göteborg åt p-piller under flera år från att hon var 13 år, just för att minska mensvärken.

– Jag hade så ont så det gick bara inte, det var tio dagar i helvetet. Det var mamma som släpade iväg mig till barn- och ungdomsmottagningen och det blev jättestor skillnad när jag fick p-piller, säger hon.

Samhället gynnas

Trots riskerna för biverkningar, som illamående och påverkan på humör och sexlust, beskrivs vinsterna som stora på flera plan. En amerikansk studie har uppskattat att amerikanska kvinnors mensvärk årligen ligger bakom cirka 600 miljoner förlorade arbetstimmar och över 13 miljarder kronor i förlorad produktivitet.

Nu hoppas Ingela Lindh att studien, som publiceras i tidskriften Human Reproduction, även ska gynna samhället i stort.

– Först och främst gynnas kvinnan, men genom att de kan gå till skolan eller jobbet så gynnas hela samhället, säger hon.

FAKTA

Mensvärk

Dysmenorré, som är den medicinska termen för smärtsam menstruation, orsakas av muskelkramper i livmodern som inkräktar på blodcirkulationen och ger upphov till krampartade smärtor. Kramperna framkallas av hormoner som frisätts från livmoderslemhinnan vid menstruation.

Mensvärk förekommer särskilt hos yngre kvinnor, där andelen drabbade är mellan 50 och 70 procent.

Smärtan kan ha en stark inverkan på dessa kvinnors liv genom att orsaka regelbunden skol- och arbetsfrånvaro och störa dem i deras dagliga aktiviteter flera dagar varje månad.

Källa: Sahlgrenska akademin (TT)

TT