Små mängder alkohol kan döda fostret

Vin under graviditeten är en dålig idé, enligt en dansk undersökning.
HÄLSA

Alkohol under graviditeten har i decennier varit en het potatis.

Nu visar en dansk studie att två snapsar i veckan ökar missfallsrisken med 50 procent.

Över 90 000 gravida har deltagit i undersökningen.

Anne-Marie Nybo Andersen är professor i social epidemiologi på Köpenhamns universitet.

Hon säger till sajten Videnskab.dk att forskarna är överraskade av resultatet, då de hade väntat sig att finna att gravida skulle kunna riskfritt dricka små mängder alkohol.

Ökar risken

Allt som allt har det danska universitetet under sex års tid, mellan 1996-2002, låtit 91 843 gravida danska kvinnor delta.

Resultatet:

Redan små mängder alkohol kan utlösa missfall.

Två snapsar i veckan ökar missfallsrisken med 50 procent. Fyra snapsar fördubblar den.

– Det är inte överraskande att alkohol är skadligt, men det är överraskande att så små mängder ökar risken så mycket. När vi började med undersökningen var min avsikt att bevisa att man visst kan dricka lite alkohol under graviditeten, därför är resultatet mycket oväntat, säger Anne-Marie Nybo Andersen.

”Låt bli alkohol”

Hon säger att hon fortsättningsvis kommer att rekommendera kvinnor att helt avstå från alkohol både när de försöker bli gravida och under åtminstone de första fyra månaderna av graviditeten.

– När man är fyra månader gången så visar undersökningar att det inte är ökad risk för att barnet blir dödfött, men vi kan ju inte garantera att det inte skadas på andra sätt. Mitt råd är att se till att koncentrationen av alkohol i blodet hålls på så låg nivå som möjligt.