”De enklaste knepen bäst”

Stefan, 32, har blivit bättre av strech- och avslappningsövningar

Foto: PRIVAT
Namn: Stefan Nilsson.
Ålder: 32.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo och 6-årig dotter.
Yrke: Säljchef inom media samt egen företagare.
HÄLSA

En egenhändigt hopsnickrad metod och en engagerad läkare har hjälpt Stefan att bli bättre från sin tinnitus.

– Nivån har minskat rejält och ljudkänsligheten är helt borta – och det på bara några månader, säger han.

Stefan fick tinnitus när han var mycket ung – tolv, tretton år bara. Om det var på grund av en högljudd konsert med Michael Jackson eller stress kan han inte säga.

Men han minns att det var en traumatisk tid – han var hemma nästan ett halvår från skolan på grund av sömnsvårigheter och ljudkänslighet.

Sedan dess har han prövat sig fram för att hitta sätt att hantera de två tonerna och ”gnisslet” i höger öra.

”Testat nästan allt”

– Jag har testat nästan allt, inklusive korrigerat bettet för 150 000 kronor. Men det visade sig att de enklaste knepen var de bästa. Allt det där som jag inte ville lyssna på när jag var ung, säger han.

Startskottet på förbättringen blev när han ändrade inställning till sin tinnitus.

– Ljusningen kom när jag slutade se mig som ett offer för omständigheterna, säger han.

Stetchövningar

Tack vare en positiv läkare, stretchövningar för käke och nacke och avslappningsövningar har allt successivt gått åt rätt håll. Stefan gör regelbundet töjningar av tuggmuskler, nacke och skuldror.

– Jag har haft tinnitus i 20 år och blir mer och mer övertygad om att det handlar om spänningar. Man kanske tycker att man är avslappnad, men biter samman käkarna och spänner tungan ändå, omedvetet.

Hålla sig sund

Han betonar också att det är minst lika viktigt att hålla sig sund i största allmänhet – att sova tillräckligt, äta regelbundet och motionera.

– Sömnen är A och O. Om jag missköter den – som i perioder då det har varit mycket på jobbet – då får man betala efteråt, säger han.

FAKTA

ANNA: ”MEDICINEN BOTADE MIG”

”Jag hade fruktansvärd tinnitus i ett halvår, kunde inte sova mer än någon timme per natt. Läkarna sa att den var kronisk och att jag var tvungen att vänja mig. Dock hade jag ingen hörselskada, vilket brukar höra ihop med tinnitus. När jag sedan började äta ett SSRI-preparat mot depression försvann min tinnitus gradvis inom ett par veckor. Jag hade ingen som helst känsla av att jag var deprimerad när min tinnitus kom och skulle aldrig ha tänkt på ett sådant samband. Nu har det gått fyra år, och den har inte kommit tillbaka.”

ANN-CHATRINE: ”ALLA SYMTOM FÖRSVANN”

 ”Jag hade för ca 10 år sedan en pulsrelaterad tinnitus, jag både kände hur det pulserade i örat, samt hörde hur det dunkade. Det började successivt med korta stunder, till att slutligen efter några månader pågå i stort sett dygnet runt. Det gick successivt över, efter att jag fick antidepressiv medicin mot diagnos spänningstillstånd. Jag tror alltså att den sortens tinnitus kan bero på mental stress och spänningstillstånd. Efter ett halvår var jag fullt återställd, och har inte haft några symptom sedan dess.”
 

STEFANS BÄSTA TIPS:

1. Tänk på vikten av återhämtning. Att vila och ta lite ”egentid” är mycket viktigt, speciellt om du har en stor familj eller mycket med människor omkring dig i arbetet.

2. Dålig sömn i kombination av mycket stress och dålig kost är förr eller senare ödesdiger för oss med tinnitus. Det ökar på spänningarna i kroppen som i sin tur ökar på din tinnitus. Lär dig skilja på bra stress och stress som tär på dig.

3. Det är lätt hänt att man blir sin egen värsta fiende med olika tankar man har om tinnitus. När man är mitt inne i en dålig period med nya ljud eller ”toppar”, eller precis har fått tinnitus så är allt förståligt ganska så svart. Men fokusera på att det alltid blir bättre till slut – hjärnan anpassar sig och för eller senare så kopplar ej hjärnan ljudet längre till något hot eller farligt.

4. Undvik nätets diagnoser och ibland hemska berättelser om tinnitus. När man mår bra skriver man oftast inte en rad eller ett inlägg på dessa sidor tyvärr, när man mår dåligt fyller man lätt några sidor med alla jobbiga tankar man har just då.