På sjukhus – efter diet

TV 4-profilen Cissi Wallin tror att hon blev sjuk efter LCHF-bantningen

1 av 3 | Foto: Foto: MIA CARLSSON
BEHANDLAS MED DROPP Medieprofilen Cissi Wallin vårdas just nu på Södersjukhuset i Stockholm efter att ha fått en inflammation i bukspottkörteln. Hon tror att hon har fått det till följd av den LCHF-diet som hon har följt. Hon ”hade svinont” i magen, skriver hon på Twitter.
HÄLSA

Radio- och tv-profilen Cissi Wallin, 26, är inlagd på sjukhus.

Hon tror att problemen med gallan och bukspottkörteln beror på LCHF-dieten.

– Absolut, det tror jag med, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, dietexpert vid Lunds Universitet.

Medieprofilen Cissi Wallin, 26, är inlagd på Södersjukhuset i Stockholm. På mikrobloggen Twitter skriver hon själv om behandlingen och utredningen av hennes tillstånd.

Ger inflammationer

Det hon först misstänkte var kräksjuka eller blindtarmsinflammation visade sig vara något helt annat när hon undersöktes av läkare. Hon skriver själv att hon nu lider av inflammation i bukspottkörteln och problem med gallan – något hon tror beror på dieten LCHF som hon har följt.

”Pratade med en bekant som råkat ut för exakt samma efter LCHF-månader. Och har ju inte druckit alkohol på flera år.”

Och hon får stöd av de dietexperter som Aftonbladet talat med.

– En fettrik diet stimulerar gallan och det blir en belastning på hela systemet. Den ger också inflammationer. Därför tror jag att det mycket väl kan ha samband. Det får utredas mer men jag tror hon har rätt. Om man är känslig är det vad som kan hända, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet.

Hon säger att det varit lite debatt om dieten eftersom folk nöjer sig med och är glada över viktnedgången.

– Det är bra av henne att hon vågar visa sina symtom. Det måste komma fram så att folk kan känna igen sig. Det är ett allvarligt tillstånd hon drabbats av som måste behandlas av sjukvårdspersonal fort.

Även Stephan Rössner, bantningsprofessor och professor i medicin, tror att högfettsdieten kan vara orsaken.

– Ingen forskare blir förvånad av det här. Det den här tjejen drabbats av har vi redan varnat för.

”Påverkar tarmen”

Cissi Wallin väntar på analyssvar av blodprover och behandlas med bland annat dropp och smärtstillande.

”Blir så ledsen över att jag och många med mig tänkt(er) mer på snabb viktnedgång och quick fixes än vad en diet ev gör med kroppen på sikt..”

Enligt Charlotte Erlanson-Albertsson är nackdelarna med dieten många och bevisade genom studier.

– Den påverkar tarmen, man blir förstoppad och får inflammationer. Cancerrisken i tarmen ökar. Man känner trötthet både fysiskt och psykiskt och känner sig nedstämd. Mycket fett i blodet kan också ge diabetes eller åderförkalkning. Hjärnan, tarmen och blodkärlen påverkas negativt.

Håller inte med

LCHF-förespråkaren Annika Dahlqvist, kallad fettdoktorn, håller inte med.

– Om många äter en viss kost finns risk att någon av dem kan bli sjuk. Det är oundvikligt. Det finns de som blivit sjuka som äter fettsnålt och kolhydratrikt. Man ska inte ta det här som bevis och säga att LCHF är farligt. Man kan bli sjuk utan att det är kosten som orsakar det.

Aftonbladet har förgäves sökt Cissi Wallin.

FAKTA

Experten sätter ➕: Så farlig är din diet

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, betygsätter fyra populära dieter.

LCHF

Inga kolhydrater men desto mer fett. LCHF-kost (efter engelska benämningen low carbohydrate – high fat), innehåller en mycket låg andel kolhydrater, mindre andel proteiner och en hög andel fett.

Okej att äta: Viltkött, ägg, kyckling, fisk, skaldjur, grönsaker, nötter, frön, omättat fett som olivolja och rapsolja.

Undvik: Korv, vitt ris, vit pasta, pulvermos, snabbmakaroner.

Experten: ”Det är bra att man går ner i vikt men dieten leder till brister på olika sätt. Förr eller senare måste man gå tillbaka

till sin vanliga kost. Dieten kan leda till cancer, inflammationer i tarmen och alzheimer. Kosten gör att man inte får någon ordentlig sprutt på tarmen.

GI

Kost och matvaror som innehåller lågt glykemiskt index (GI).

Experten: ”Egentligen en kost man ska äta för att få kontroll på sitt blodsocker. Det är bra att man inte äter en hög-glykemisk kost men jag är tveksam till att man inte får äta potatis. Det är det mest mättande vi har. Jag är försiktigt positiv till GI men inte helt. Ska man gå ner i vikt ska man äta mindre av allt – och hoppa över mellanmålen. Äter man mycket fruktsocker som i den här kosten ger det höga blodfetter vilket faktiskt kan ge fetma.
 

ORNICH

Innehåller bara kolhydrater och extremt lite fett.

Experten: ”Det är just det extrema som man är rädd för. Samma diet hålls av Bill Clinton. Jag är försiktigt positiv till den här kosten – men fett behövs också.
 

FLYGVÄRDINNEDIETEN

”Snabbkur” som helt enkelt går ut på att man äter väldigt få kalorier under fyra dagar. Dagen börjar med en halv grapefrukt och följs av små portioner mat som kyckling och grillad biff.

Experten: ”De som äter den här dieten blir väldigt trötta. Man orkar ingenting. Det är inte bra att vara för drastisk och bara äta en viss kost. Det leder bara till att man går upp allting igen. Det är för lite mat.