Dagens namn: Stig
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa

Tillskotten kan förkorta ditt liv

Forskare varnar för vanliga vitaminpiller

FARLIGA NIVÅER Charlotte Perrellis kosttillskott Fit & Smart innehåller ­nästan tre gånger så mycket E-vitamin som livsmedels­verket rekommenderar.   FARLIGA NIVÅER Charlotte Perrellis kosttillskott Fit & Smart innehåller ­nästan tre gånger så mycket E-vitamin som livsmedels­verket rekommenderar. Foto: Börje Thuresson

Vitaminpillren kan bli din död.

En ny studie visar att ­risken att dö för tidigt ökar med kosttillskott.

Efter genomgång av 78 studier där totalt 296 707 personer ingått har Coch­rane-institutet, en sammanslutning av oberoende forsk­are, dragit slutsatsen att antioxidanter i form av kosttillskott inte alls ökar din livslängd.

Tvärtom.

I studierna har deltagarna delats in i en kontrollgrupp och en som tagit verkliga kosttillskott där beta­karoten, A-, C- och E-vitamin samt selen ingått.

”Kompensera inte”

Risken för en för tidig död ökade med tre–fyra procent i gruppen som tog kosttillskotten.

Forskarna kopplar den ökade dödligheten till betakaroten, A- och E-vitamin.

– Vi tycker inte att man ska kompensera dålig kost med tillskott. Äter man ­enligt våra rekommen­dationer behövs det inte, ­säger Emma Haldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Inga begränsningar

Det finns i Sverige inga begränsningar för hur höga doser som får ingå.

Det ­betyder att somliga preparat innehåller upp till 5 000–6 000 procent över det rekommenderade dagliga ­intaget av vitaminer, anti­oxidanter och ­mineraler.

Sångerskan Charlotte Perrellis kostpreparat Fit & Smart innehåller nästan tre gånger så mycket E-vitamin som Livsmedelsverket ­rekommenderar.

Det högprofilerade Vitaepro med Stig Strand och Louise Karlsson som frontfigurer överstiger också ­rekommendationerna för dagligt intag av E-­vitamin i både Vitaepro och Omega-pro.

– Det här är en forskare som vill ha uppmärksamhet, säger Frode Nakkim på ­Vitaepro.

– De har undersökt enormt höga doser som ­inte finns i våra kosttillskott. I Norge har vi regler för hur höga doser som får ingå och de är mycket långt i från de nivåer den här forskningen sysslar med.

Lätta att hitta

Den riskabla dosen betakaroten uppgår till 18 milligram per dag.

Och Aftonbladet har inga svårigheter att hitta preparatet Betagranat som innehåller 25 milligram eller ­Betagranat med 15 milligram per kapsel.

För E-vitamin satte forskarna gränsen vid 380 ­milligram och även om en snabbgenomgång av vanliga kosttillskott inte nådde ­ända fram hittade vi värstingen SuperVitamin Pak med 266 milligram, ­vilket är 1 333 ­procent över den rekommenderade mängden per dag, eller ­Performaxx med 1 110 procent över vad som är normalt.

Genomgången av de 67 första studierna publi­cerades 2008 och har nu ut­ökats.

Afton­bladet har sökt Charlotte Perrelli för en kommentar.

Här är vitaminerna i kosttillskotten

Vitamin A

Finns i fet fisk, ägg och ­lever. ­Anses bra för immun­systemet, hud, syn och sperma.

Vitamin E

Finns i vegetabilisk olja, ­nötter och frön. Anses bra för cirkulationen och leder.

Betakaroten

Finns i grönsaker som är röda och orangea. Anses bra för ­synen och hjärnan.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet