Var la jag dem – nu igen?

Bästa knepen för att hitta det som försvunnit

Foto: COLOURBOX, SARA RINGSTRÖM
HÄLSA

Stressad och på väg ut är bilnycklarna plötsligt borta. Panik!

Känner du igen dig? Ja, vi är nog många som lägger bort saker.

Lär dig knepen som räddar dagen.

Läsglasögon, plånbok och laddare av olika slag tycks aldrig ligga där vi lagt dem. Och de tycks alltid försvinna när vi har som mest bråttom. Är det inte märkligt? Det är inte bara hemma vi glömmer saker. På bussar, flyg och stationer blir antalet upphittade saker bara fler för varje år.

Förra året lämnades runt 26 000 upphittade föremål in på Arlanda flygplats. Året innan låg siffran på 22 700. Bara under januari och februari fick hittegodsavdelningen för Stockholms kollektivtrafik in 28 833 bortglömda prylar.

”Lite säsongsbetonat”

– Det är lite säsongsbetonat. På sommaren glöms mycket alkohol, medan det är mycket julklappar runt jul. Det blir en hel del Dramaten och kassar av olika slag, men faktiskt även barnvagnar, dock utan barn, berättar Charlotte Periasamy, kommunikatör på MTR, företaget som handhar driften av Stockholms tunnelbana.

Det måste inte vara begynnande demens. Vi kan säkert skylla en hel del på vårt sätt att leva. Stressade, ständigt uppkopplade och med alla bollar i luften samtidigt vore det nästan konstigt om vi aldrig glömde något. Vi kan helt enkelt inte ha fokus på allt nu för tiden.

Istället får vi lära oss hur vi ska hitta tillbaka till det vi tappat. För det är ju sällan glas­ögonen som promenerat i väg. Det är faktiskt vi som har gått bort oss, som Michael Solomon brukar påpeka. Han är expert på ämnet och har skrivit boken ”How to find lost objects” där vi hittat fler bra knep.

FAKTA

1. Leta inte!

Stopp, stopp … det är ingen idé att börja rusa runt och leta som de allra flesta av oss gör instinktivt när de upptäcker att något för­svunnit. Det är nog det vanligaste misstaget, men jag lovar: Det går inte snabbare, snarare tvärtom. Stanna upp och fundera på var de kan ha försvunnit.

2. Hetsa inte upp dig!

Lugn, vänta med alla katastroftankar på att byta lås, göra extrakopior och liknande om nycklarna är borta. Det stör bara vårt logiska tänkande. Sätt dig ner och skingra alla orosmoln för en stund. Du vet ju att de inte gått upp i rök. Någonstans ligger de. Intala dig nu att du kommer att hitta dem, så är du redo för ett mer systematiskt letande.

3. Där de borde vara

Tro det eller ej, men ofta ligger borttappade saker just där de borde ligga. Brukar du lägga nycklarna i en speciell låda eller ficka – leta där först.

Ibland lägger vi tillbaka saker där de ”ska vara” utan att tänka på det.

Ibland gör någon annan det.

4. Var såg du dem senast?

Många saker har en tendens att bli kvar där man sist använde dem. Vem har inte glömt nycklarna i låset någon gång? Försök gå tillbaka i tiden och komma ihåg när du sist såg dem. Vad gjorde du då? Var befann du dig? Leta där.

5. Rakt framför näsan

Är du helt säker på att de inte var där? Ibland tittar vi utan att se fastän det vi letar efter ligger rakt framför oss. Det kan bero på att vi är stressade och glömmer vad vi letar efter. Undvik det genom att säga högt vad du letar efter och upprepa det, medan du än en gång går igenom byrålådan: nycklarna, nycklarna, nycklarna.

6. Knepig kamouflage

Låt dig inte bli lurad. Ibland ser du dem inte för kamou­flageeffekten. Någon, kanske du själv, har utan att tänka på det kanske lagt något över dem, eller kommit åt dem på något sätt? Nöj dig därför inte bara med att titta. Använd händerna och lyft på tidningar, handskar och annat som kan ha hamnat ovanpå eller skymma på något sätt. Glöm inte heller att titta i springor, jackfoder och svåråtkomliga skrymslen i närheten.

7. Dags för detektiven

Fortfarande inte hittat det du letar efter? Dags för lite detektivarbete. Börja med att följa dina spår. Saknar du ett brev du plockade upp från hallgolvet när du kom hem? Gå då tillbaka till ytterdörren och upprepa allt du gjort sedan du kom hem. Vart gick du? Vad gjorde du? Höll du i brevet när du hängde av dig jackan - du kanske stoppade det i fickan, la det på hatthyllan eller tappade det? Kolla alla platser du varit på.

Ah! Toaletten, just det... la det åt sidan när jag tvättade händerna.

Grattis Sherlock!

8. En gång räcker

Har du letat igenom ett ställe noggrant räcker det. Gå inte tillbaka. Var de inte där första gången, lär de inte vara där nu heller – om du nu följt ovan­stående råd och verkligen varit noggrann. Annars, gör det ordentligt en sista gång.

9. Det kanske inte var du?

Har allt annat misslyckats finns ett sista halmstrå. Kan någon annan ha flyttat på det du letar efter? Du kanske har barnbarn som tycker dina saker är spännande? En make som lånade bilnyckeln för att tvätta bilen åt dig? Bli inte arg! Ofta lägger vi undan saker åt varandra i all välmening. Var glad att det kom till rätta i stället.

Qué será será…

I sällsynta fall försvinner saker för gott.

Har du letat igenom alla tänkbara ställen utan att hitta det du behöver – lägg ner. Du kan alltid hoppas att det dyker upp förr eller senare, men till dess är det ingen idé att lägga ner mer tid på att leta än du redan gjort. De allra flesta saker går dessutom att ersätta. Även om du varit fäst vid dem, är det inte värt att ödsla känslor på döda ting. Du har gjort vad du kan.

Acceptera att de är borta. Det finns viktigare saker att bry sig om. Det är som det är.

ARTIKELN HANDLAR OM