Mats promenerade bort 63 kilo

1 av 5
HÄLSA

I mars förra året vägde han 138 kilo.

Med nya kostvanor och promenader lyckades han gå ner 63 kilo.

– Man kan gå ner så mycket i vikt utan att ta till operation, säger Mats Ekström, 42.

Övervikt är ett folkhälsoproblem som kan leda till en rad sjukdomar. Varannan man och var tredje kvinna i Sverige är överviktig.

Vägde 138 kilo

Mats Ekström från Gävle brukade vara en av dem. Chips, ostbågar, pizzor och stekta korvar. Matvanorna gjorde att han snabbt gick upp i vikt. I mars förra året, när vågen visade 138 kilo, fick han nog och bestämde sig för att gå ner i vikt. Han började med att äta lågkalorisoppor.

– De hjälpte mig i starten att se att "oj, det händer något på vågen".

Därefter la han om sin kost totalt och började motionera. I dag väger han 75 kilo.

– Jag har slutat med ris och pasta. Nu är det sallad, fisk och motion som gäller. Det är inte jättemycket styrketräning utan mer promenader, tre till fyra gånger i veckan, det har funkat jättebra för mig. Jag vill visa att det går att gå ner i vikt utan operation.

Kunde blivit opererad

Varje år görs omkring 8 500 fetmaoperationer, den vanligaste är gastric bypass, en metod som går ut på att magsäcken kopplas ur och maten leds i stället direkt ner i tunntarmen.

Enligt Ylva Trolle Lagerros, läkare och forskare vid överviktsenheten vid Karolinska institutet, skulle Mats Ekström ha varit kvalificerad för en operation när han vägde 135 kilo.

– Han har lyckats med det en operation hade lyckats med, fast utan operation. Det är oerhört imponerande, det är en jättesatsning och fantastiskt roligt när det lyckas, säger hon.

Rätt metod

Hon tycker att hans metod, att börja med soppor och därefter lägga om kosten, är helt rätt.

– Vi gör så hos oss att man får sju veckors soppor och patienter brukar gå ner 15 kilo på det. Man ser effekt direkt och de blir av med sina diabetes- och hjärtmediciner en efter en. En snabb viktnedgång i början ger motivationen att fortsätta, det är ett bra sätt att bryta dåliga vanor. Men man måste precis som Mats lägga om kostvanorna, annars är det meningslöst.

För vissa är dock en operationen nödvändig.

– Om man väger extremt mycket tar det så lång tid att banta att risken är för stor att man drabbas hjärtinfarkt eller andra sjukdomar under tiden som man bantar ner sig.

Behålla vikten

Hon poängterar också att för många är inte utmaningen att gå ner i vikt utan att behålla vikten. För Mats Ekström innebar viktraset ett helt nytt liv och han är fast besluten att stanna där han är.

– Förut kunde jag knappt knyta skorna som jag ville. Livet är enklare i dag och jag trivs med mig själv. Jag har bestämt mig att jag aldrig ska gå över 80 kilo igen.