Att vara lat – lika farligt som rökning

HÄLSA

Det är lika farligt att inte röra på sig tillräckligt som att röka, visar en ny studie.

Varje år dör 5,3 miljoner människor på grund av för lite fysisk aktivitet.

Rapporten, som publicerades i The Lancet, uppskattar att omkring en tredjedel av alla människor i världen rör på sig för lite. För lite motion kan bland annat orsaka hjärtsjukdomar, diabetets och cancer.

Rapporten skrevs i samband med förberedelserna inför OS i London i år.

– I och med OS så kommer idrott och fysisk aktivitet att få en enorm uppmärksamhet runt om i världen. Men även om världen kommer att titta på elitidrottare som tävlar så kommer de flesta av åskådarna att vara ganska inaktiva, säger Pedro Hallal, en av de ledande forskarna bakom rapporten, till BBC.

Behöver tänka nytt

Forskarna bakom rapporten anser nu att man borde ta itu med problemet som om det vore en pandemi. Det behövs ett nytt sätt att tänka, menar de. Istället för att bara informera om fördelarna med att röra på sig så borde människor bli varnade för det farliga med att inte röra på sig.

För att må bra rekommenderas vuxna att utföra någon form av fysisk aktivitet i sammanlagt 2,5 timmar per vecka. Det kan vara snabba promenader, trädgårdsarbete eller cykling.

Minst rör sig människor i höginkomstländer, och Storbritannien är ett av de värsta länderna där man räknar med att två tredjedelar inte motionerar tillräckligt.

Motion ska vara lätt

– Vi måste göra allt vi kan för att göra det enkelt för människor att sköta sin hälsa och få motionen som en del av deras vardagliga liv, säger Lindsey Davies, professor i folkhälsovetenskap och ordförande för fakulteten för folkhälsa i Storbritannien, till BBC.

Rökning och inaktivitet orsakar lika många dödsfall varje år, även om fler sitter still än röker. Det innebär ändå att rökning är farligare för den enskilda personen.

– När det handlar om att minska risken för cancer så är att sluta röka det viktigaste du kan göra, säger Claire Knight som forskar på cancer i Storbritannien.