Rekordmånga TBE-fall hittills i sommar

HÄLSA

Vaccinera dig mot TBE om du ger dig ut i riskområden som Roslagen eller Mälardalen för att njuta av sommaren. Rekordmånga svenskar har hittills drabbats av den fästingburna sjukdomen TBE i år.

– Det är ovanligt många fall och än är sommaren inte över, säger epidemiologen Marika Hjertqvist på Smittskyddsinistitutet.

Foto: Karta: FREDRIK PERSSON
Här är de mest utsatta områdena i Sverige de senaste fem åren, enligt Smittskyddsinstitutet.

Den hittills regniga och inte allt för varma sommaren gör att fler fästingar än vanligt lurar ute i det höga gräset.

68 TBE-fall i år

Trots att sommaren inte är slut ännu har rekordmånga människor redan insjuknat i den fästingburna sjukdomen TBE, som kan leda till svåra infektioner i hjärnan och nervsystemet.

– Hittills i år har 68 personer insjuknat och det är betydligt fler än de fyra föregående åren då mellan 31 och 58 fall rapporterades under samma period, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Smittskyddsinistitutet.

Lång säsong

Fästingsäsongen kan hålla på ända in i november under gynnsamma förhållanden och därför uppmanar Smittskyddsinstitutet alla som rör sig i riskområdena att vaccinera sig.

– För få vaccinerar sig i dag mot TBE eftersom det är så många som insjuknar. Hade alla som ger sig ut i riskområden som Roslagen och Mälardalen vaccinerat sig hade många fler klarat sig, säger Marika Hjertqvist.

För att få ett fullgott skydd behöver man ta två doser av vaccinet med en månads mellanrum. En vecka efter andra dosen har man ett fullgott skydd.

Kontrollera kroppen

Förutom att fästingarna kan bära på viruset TBE, kan de även vara smittade med borrelia, en bakterie som inte går att vaccinera sig mot och som bland annat kan leda till hudförändringar, huvudvärk, muskel- och ledvärk.

– Det bästa sättet att skydda sig mot fästingar är att ta på sig långbyxor och en långärmad tröja och att alltid kontrollera kroppen när man kommer in, så att man inte har fästingar som kryper omkring på kroppen. Dessutom ska man undvika att gå i högt gräs och buskvegetation där det kryper mycket fästingar, säger Marika Hjertqvist.

FAKTA

Så vet du om du smittats med fästingburna sjukdomar

Så vet du om du har borrelia

Det första tecknet visar sig genom en rodnad på huden runt fästingbettet och kan visa sig allt ifrån en till fyra veckor efter bettet.

Ungefär hälften av alla som drabbas av borrelia får samtidigt någon form av irritation, som domningar eller klåda i det drabbade hudområdet.

Vissa blir trötta, får huvudvärk, led- och muskelvärk, nackvärk och/eller låg feber.

Infektionen kan även drabba nervsystemet, neuroborrelios. I sådana fall är det vanligt att en del av ansiktet blir tillfälligt förlamat.

Ungefär en tredjedel av fästingarna i Sverige bär på borreliabakterier.

Risken för att fästingen ska överföra borrelia ökar ju längre fästingen får sitta kvar.

Så vet du om du har TBE (fästingburen encefalit)

Det första tecknet visar sig en till två veckor efter fästingbettet genom feber, trötthet, huvudvärk och muskelvärk. Dessa besvär försvinner efter några dagar.

Efter att kortvarit blivit frisk insjuknar man sedan insjukna igen med feber, huvudvärk samt symtom på hjärnhinneinflammation och hjärninflammation.

Symtomen är illamående, yrsel, ljuskänslighet och ibland nackstelhet.

Man kan även få svårt att gå, talrubbningar och koncentrations- eller minnesstörningar.

Var tionde drabbas även av olika förlamningssymtom.

Enstaka dödsfall i TBE förekommer.

Av de vuxna som får infektionen får ungefär var tredje långvariga och ofta bestående skador.

Bästa sättet att skydda sig är att vaccinera sig.

Källa: www.vårdguiden.se