Fetma är farligt – för hjärnan

"Påskyndar hjärnans åldrande"

HÄLSA

Fetma är inte bara dåligt för midjemåttet.

Enligt en ny brittisk studie är det även farligt för hjärnan.

– Vi vet inte varför fetma är kopplat till försämrad hjärnkapacitet men det är viktigt att sambandet utreds vidare, säger Shirley Cramer, chef för Alzheimer's research UK till BBC.

Foto: Colourbox
- -

Enligt en ny brittisk forskningsrapport riskerar överviktiga människor att få försämrad mental prestationsförmåga.

I rapporten, som baseras på en studie där mer än 6000 britter genomgick olika typer av minnestester – under tio års tid, beskriver forskarna hur de överviktiga deltagarna över tid fick kraftigt försämrade testresultat jämfört med de normalviktiga.

Högt kolesterol kan ligga bakom

Forskarna är inte säkra på varför fetma påverkar hjärnan, men tror att det har att göra med de överviktigas höga blodsocker- och kolesterolvärden.

– Vi vet inte varför fetma är kopplat till försämrad hjärnkapacitet men det är viktigt att sambandet utreds vidare, säger Shirley Cramer, chef för Storbritanniens största demensforskningscenter Alzheimers's research UK, till BBC.

Behöver inte leda till demens

Forskarna påpekar att försämrad mental prestationsförmåga inte nödvändigtvis behöver leda till demens, men att man ska tänka på sin hälsa i alla stadier i livet.

– Medan den här studien fokuserar på försämringar av de kognitiva funktionerna har tidigare forskning visat att man kan avvärja demens genom att undvika rökning, äta hälsosamt och träna regelbundet, säger Shirley Cramer till BBC.