Populär värktablett kan öka risk för hjärtinfarkt

Foto: P-O Sännås
Före detta elitidrottaren Lena Aruhn, 43, misstänker att hennes hjärtproblem kan ha orsakats av värktabletten Voltaren.
HÄLSA

Värktabletten Voltaren säljer stort i Sverige – trots allvarliga biverkningar.

Före detta elitidrottaren Lena Aruhn, 43, misstänker att hennes hjärtproblem kan ha orsakats av värktabletten.

Nu väntas Läkemedelsverket skärpa förskrivningsreglerna för substansen diklofenak.

Efter 200-metersloppet i Finnkampen 2007 kände Lena Aruhn att något var fel. Vilopulsen gick inte ner, trots att hon var vältränad. Landslagets läkare undersökte henne och reagerade på Lenas puls. Den var ovanligt hög.

– Då drog jag den egna slutsatsen att det kan ha berott på Voltaren, säger hon.

Sedan 2003 hade Lena Aruhn knaprat Voltaren regelbundet. Värktabletten gjorde hennes skador uthärdliga. Men tävlingsloppet i Finnkampen blev en ögonöppnare. Sedan dess har hon slutat att använda värktabletten.

”Dumt att chansa”

– Jag tyckte det vore dumt att chansa. I två veckor efter hade jag ont i hela kroppen. Alla kroppens signaler som den ska ha gett kom fram.

Voltaren och Eeze innehåller den smärtstillande substansen diklofenak. Flera studier visar att användningen av värktabletter som innehåller diklofenak ökar risken att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke.

Trots detta är läkemedlet populärt bland svenskar. Sedan juli förra året har över 35 miljoner dygnsdoser av läkemedel som innehåller diklofenak sålts i Sverige, varav åtta miljoner såldes receptfritt.

Nya varningar

Efter en översyn av europeiska läkemedelsmyndigheten har nu Läkemedelsverket gått ut med nya varningar för ämnet. Läkare uppmanas att absolut inte förskriva diklofenak till patienter med hjärtsvikt. Behandling med diklofenak bör dessutom bara användas efter noggrant övervägande hos patienter med betydande risk för högt blodtryck och diabetes.

– Vi står bakom rekommendationerna och välkomnar dem, säger Peter Hovstadius, medicinsk chef på Novartis, som tillverkar Voltaren.

Kan köpas receptfritt

Experter som Aftonbladet pratat med tycker däremot att Läkemedelsverket bör ta ett steg längre. I Sverige kan man fortfarande köpa små doser Voltaren receptfritt på landets apotek.

– Man får inte sälja på bensinmackar eller i affärer, men det är okej på apotek, för där ska man få rådgivning. Jag tror inte på det. Det är en halvmesyr. Om jag skulle få bestämma skulle diklofenak bli receptbelagt igen, säger Carl-Olav Stiller, överläkare och ordförande för expertrådet för Stockholms läns landstings läkemedelskommité.

Enligt Carl-Olav Stiller är läkemedel som naproxen lika bra för smärtan som diklofenak, och den ökar inte risken för hjärtproblem.

– Varför ska man ha kvar något över huvud taget när det finns alternativ?, säger han.