Läsarnas bästa lustips

Vinäger, majonnäs och kamning – så blir ni av med lössen

HÄLSA

Johan Lindh, parasitolog vid Smittskyddsinstitutet, är skeptisk till huskurer.

– Huskurer kan absolut fungera, men vi vet inte hur bra de är för håret, säger han.

Det bästa är de kända lusmedlen som vi redan vet inte ger några bieffekter, menar Johan Lindh.

Några tips ratar han direkt.

– Att frysa in ridhjälm, mössor eller lakan är helt onödigt. Lusen dör nästan så fort som den lämnar håret. Den skulle aldrig lämna ett hår för att sitta på till exempel ett lakan. Det är jättebra att kamma med luskam, gärna när håret är blött och tvättat med balsam.

FAKTA

Läsarnas bästa lustips

Vinäger och munskölj

Har en toppkur for att bli lusfri. Bor i australien for tillfallet och löss är lika vanligt som regn hemma. Det bästa jag har stött på är: Blanda Vinäger och Listerine (mintskölj) Lika delar i en sprayflaska. Spraya i håret sa det är riktigt fuktigt. Massera in ordentligt, och låt det "verka" ett tag med en plastpåse runt knoppen. Sen ar de bara att kamma håret med en luskam, kamma i sektioner......

Frida

Majonnäs

Jag har bott i USA en längre tid och där använder fattiga majonnäs för att utrota löss med. De smörjer helt enkelt in hårbotten och hår med majonäs och täcker med plastpåse. Det är ett billigare alternativ än de medicinska som kostar mera pengar. Här i Sverige är ju maten dyr så det kanske går på ett ut men majonäs innehåller i alla fall inte lika mycket kemikalier som andra lusmedel.

Mvh,

Lotta

Vädra och tvätta

Bästa tipset jag kan ge är tenutex som man köper på apoteket receptfritt.

Man tvättar håret rent och lägger sen i det när håret är torrt och låt vara över natten. På morgonen tvättar man bort det. Gör en upprepande metod 7-10 dagar senare. Man ser även till att tvätta sängkläder, ( vädra eller tvätta även kudden och täcken ) huvudbonader lika så och hårborstar i frysen i en påse i 24h.

Funkar jättebra, det är sådant starkt medel också så det tar verkligen väck lössen. Resultatet är suveränt.

Tina

Paranix och luskam

Vi har fått ett par omgångar huvudlöss. Vi kör med Paranix från Apoteket. Kanonbra. Består av olja och anis och kväver kräken på en kvart. Sedan är det bara att duscha och schamponera bort det. Sedan får man upprepa en vecka senare för att försäkra sig om att inga ägg har blivit kvar och kläckts. Ingen risk att lössen blir immuna mot det. Och kommer dessutom med en superbra luskam. Lite dyr på strax över 200 SEK men definitivt värt det och räcker till behandlingar för minst två personer. De andra medlen, baserade på gifter, tyckte barnen mycket illa om. Tyckte de sved och luktade jätteilla. Mycket större risk att de fick det i ögonen. Paranix var mycket snällare mot barnen.

/Micke

Frys in ridhjälm

Tvätta mössor, frys in ridhjälm, likaså med kepsar, tvätta kuddar och örngott ofta, jackor med luvor med. använd aldrig någon annan kam, köp inte apotekets billigaste lusbehandling, lusen har blivit resistenta mot den, tyvärr. kamma ordentligt och ta sprayformen av lusmedel från apoteket kostar ca 200 kr, men det räcker till många i familjen eller många gånger, plus luktar inte illa och mycket effektivt. Lycka till.

Teatree

Hej!

Sen jag började droppa i ren teatree oil i barnens spraybalsam har de inte blivit drabbade av löss.

Droppar i ca 30 droppar i en flaska och sprayar dagligen i barnens hår. Det har funkat i 2.5 år nu.

Har även NitFree luskam som tar bort även gnetterna, den funkar väldigt bra. Allra helst när man har i Paranixoljan.

Hälsningar Åsa

Nitfree

Hejsan!

Mitt bästa resultat att få bort löss och billigaste är luskammen Nitfree. Det är en engångskostnad och barnen behöver inte stå ut med sveda i hårbotten, lukt och grin som blir när man använder lus schampo. Så har man kammen i frysen och man har den alltid tillgänglig så att man kan ta bort dom otrevliga små krypen. Ja, det va mitt bästa förslag.

MVH Anette

Balsam

Hej

Jag bor i Australien och mina barn brukade komma hem med löss hela tiden när de var yngre.  Det värsta är att dessa starka medel sliter så på håret när man gör det hela tiden.  Det finns i alla fall en säker metod att bli av med dom för gott som jag till slut lärde mig och det är att ha massor av balsam i håret och luskamma igenom bit efter bit.  Lössen fastnar i balsamet och de är lätta att se.  Dagen efter använder man medel  för att döda ev ägg som är kvar.  Gör man detta en gång per vecka i tre veckor så är det klart.

Renee

Teatree-schampo

Efter MÅNGA behandlingar med de lusmedel som apoteket säljer insåg vi att lössen blivit resistenta. Gick till hälsokosten och köpte tee-tree olja som vi blandade i tee-tree schampoo. EN behandling sen var lössen borta!

ARTIKELN HANDLAR OM