Inser du vilken skada du gör, prinsessan?

HÄLSA
Johanne Hildebrandt.

Undra om prinsessan Madeleine, förebild och cool Östermalmstjej, insåg vilken skada hon lyckades åstadkomma när hon blev fotograferad rökandes en cigarett?

Medan männen fimpar röker tjejerna allt mer. Det betyder att vi inom de närmsta åren kommer att få se en enorm ökning av unga kvinnor som dör av rökning. Förtvivlade läkare försöker förgäves larma om riskerna, särskilt för tjejer eftersom kvinnokroppen tar mer stryk av giftet än en mans, men ingen verkar lyssna.

Det sista som behövs i det här läget är att en offentlig kvinna som Madeleine visar sig vara en rökare.

Visst, jag förstår att man förtränger riskerna, tonåringar tror alltid att de är odödliga. Jag minns själv hur vuxen och tuff jag kände mig när jag började röka som fjortonåring, då kunde ingen se hur osäker och ängslig jag egentligen var.

Dessvärre var steget mellan cool och KOL inte särskilt långt.

KOL är en kvinnosjukdom och år 2020 kommer det att vara den tredje största dödsorsaken i världen.

Jag har förstadiet till denna lungsjukdom som långsamt kväver sina offer till döds. Vad säger du om att vara inspirationskälla till något sådant prinsessan Madeleine?

Det enda sättet att stoppa sjukdomen är att sluta röka, vilket jag gjort. Och det var ett helvete.

Nikotin är ett gift som bygger receptorer i hjärnan, giftet kidnappar hjärnan och kontrollerar ditt beteende. Att sluta innebär en abstinens som är värre än en heroinists och det är inget jag önskar min värsta fiende. Därför hoppas jag att åtminstone någon som läser detta är smartare än vad jag var.

Börja inte röka, det är inte värt det. Konsekvenserna är livsfarliga, oavsett om man är prinsessa eller ej.

Så fimpa Madeleine – för Sverige i tiden.

FAKTA

Inser du vilken skada du gör, prinsessan?