Hittade liten fot i babyns tumör

Foto: AP
HÄLSA

När lille Sam var tre dagar upptäckte läkarna en tumör i bebisens hjärna.

Nu har den opererats bort. I tumören fann läkarna en liten fot.

– Man kan hitta missbildningar i tumörer. Som hår eller tänder men det är extremt ovanligt, säger Bengt Gustavsson, överläkare i neurokirurgi vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Förutom foten i tumören hittades andra kroppsdelar, en hand och ett lår, som delvis utvecklats. Men det var foten som förvånade mest.

– Att finna en fullt utvecklad struktur är extremt ovanligt, säger kirurgen Paul Grabb på Memorial sjukhuset i Colorado Springs till nyhetsbyrån AP.

Början till tvilling

Läkarteamet säger till BBC att kroppsdelarna kan bero på att en del av ett annat foster skapats i fostret. En tvilling har börjat formats inuti barnet.

Det kan också vara en typ av medfödd hjärntumör men de brukar vara mindre komplicerade än en hand eller en fot.

– Det såg ut som en sätesförlossning av ett barn, som kom ut ur hjärnan, säger Paul Grabb till BBC.

Återhämtat sig väl

Lille Sams föräldrar rapporterar att sonen är hemma och mår bra. För att kontrollera att han inte utvecklar nya tumörer kommer han att ta blodprover varje månad.

Han går också på sjukgymnastik för att förbättra stabiliteten av halsen.

Ingen cancertumör

Det är ingen cancertumör som opererats bort på Sam. Det säger Bengt Gustavsson, överläkare i neurokirurgi på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det är en knöl för oss. Man kan hitta missbildningar i tumörer. Det kan röra sig om hår eller tänder, säger han till Aftonbladet.se och betonar att det är extremt ovanligt.