Smala barn får fler hål i tänderna

HÄLSA

Smala barn löper tre gånger så hög risk att få hål i tänderna som normalviktiga barn, visar en svensk studie.

Ofta kan det vara barn som äter dåligt och vars oroliga föräldrar låter dem mumsa på glass och sötsaker.

Foto: thinkstock

– Det är jättejobbigt för familjen om ett barn inte äter och så sticker kanske föräldrarna till dem någonting sött, säger Gunilla Klingberg, ordförande i Tandläkarförbundet och en av författarna till studien.

Forskare vid bland annat Malmö högskola har med hjälp av journaler från barnhälsovården och folktandvården undersökt tandhälsan hos drygt 900 femåringar i Mellersta Skåne.

I studien användes längd och viktdata från barnhälsovården för att räkna ut barnens BMI, kroppsmasseindex. Dessa jämfördes sedan med kariesdata från folktandvården.

Ny riskgrupp

Studien gjordes initialt för att undersöka de överviktiga barnen, men resultatet var överraskande. Det visade sig vara de smala barnen som löpte störst risk att få hål i tänderna.

– Vi har hittat en riskgrupp som vi inte kände till innan. Inom tandvården och barnhälsovården måste man bli mer uppmärksam på de här barnen och informera föräldrarna så att de kan ge dem en bra och nyttig kost, säger Lars Matsson, professor i pedodonti på odontologiska fakulteten vid Malmö högskola, som också varit ansvarig för undersökningen.

Ändrat kostmönster

Gunilla Klingberg tror att många tandläkare kanske inte ens är medvetna om att smala barn kan vara i riskzonen.

– Jag tror inte att man tänker på det. Det vanligaste är att man associerar hål i tänderna till en överviktig person som äter ofta och mycket, säger Klingberg.

En orsak till att just smala barn riskerar att drabbas av karies kan bero på att föräldrarnas oro över barnens viktutveckling gör att de låter sina barn äta vad de vill på oregelbundna tider och att kosten innehåller mer socker.

Ett ändrat kostmönster är nyckeln till bättre tandhälsa, enligt Lars Matsson.

– Det är det gamla vanliga. Vi vill att föräldrarna ska ge sina barn tre huvudmål om dagen och att mellanmålen utgörs av smörgås och frukt hellre än godis och glass, säger han.

FAKTA

Så här skyddar du barnens tänder

Karies är en sjukdom som börjar med en skada på tandens yta. Så småningom kan det utvecklas till ett hål i tanden. Ett effektivt sätt att skydda sig mot karies är att borsta tänderna med en tandkräm som innehåller fluor.

Hjälp små barn med tandborstningen. En vuxen bör hjälpa till med tandborstningen upp till tolv års ålder. Borsta tänderna varje dag, morgon och kväll.

Det är viktigt att inte småäta utan att ha regelbundna måltider. Om ditt barn vill äta sötsaker, är lördagsgodis en bra idé. Även kex och russin är söta och räknas som godis. Det finns sockerfria alternativ till tuggummi och tabletter. Mjölk och vatten är bättre än saft och läsk.

Källa: Tandläkarförbundet och SBU – kunskapscentrum för hälso- och sjukvården (TT)

TT