Amning bra för vikten

HÄLSA

Spädbarn som ammas drabbas mer sällan av fetma senare i livet.

Tack vare goda bakterier.

Nu får vi äntligen en förklaring till varför ammade barn har lättare att hålla vikten när de blir äldre. I försök på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har  forskare kunnat visa att bröstmjölken ger bakterier som bidrar till en gynnsam tarmflora.

Att bakterierna i tarmen påverkar vår vikt har flera studier visat.

Nyligen kunde amerikanska forskare exempelvis visa att fetmaoperationer, så kallade gastric bypass, inte bara gör magsäcken mindre.

Probiotika till bebisar

Operationen ändrar tarmfloran så att den liknar floran hos smala personer, vilket forskarna tror förklarar en del av den kraftiga viktnedgången hos de opererade.

När forskarna transplanterade en bit av tarmfloran från möss som gjort gastric bypass till icke-opererade bakteriefria möss, gick även dessa ner betydligt i vikt.

I USA hoppas man att upptäckten som publiceras i Science Translational Medicine ska hjälpa forskarna hitta alternativ till fetmaoperationer som gör att man slipper kirurgiska ingrepp.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset hoppas man kunna agera i förebyggande syfte genom att ge goda bakterier i form av probiotika till bebisar som inte ammas.

ARTIKELN HANDLAR OM