Rödvin kan stoppa cancer

Ämne i vindruvor ska bli basen i nytt läkemedel

HÄLSA

En naturligt ämne i rött vin kan motverka uppkomsten av cancertumörer enligt ny forskning. Nu ska rödvin bli grunden i ett nytt läkemedel som ska börja testas nästa år.

Foto: Per Björn
Länder där många dricker rödvin har lägre cancersiffror.

Ämnet resveratrol finns naturligt i rödvin. Det ska nu bli basen i ett läkemedel mot cancer som utvecklas på University of Leicester. Förutom i vindruvor återfinns resveratrol i jordnötter och olika bär.

Forskning har redan visat att ämnet har egenskaper som motverkar inflammationer och cancer. Att det kan hittas i vin kan förklara varför sydeuropeiska länder, där det dricks mycket rödvin, har färre fall av hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Det nya läkemedlet ska börja testas på frivilliga nästa år. Forskningen har fått finansiering av US National Cancer Institute , NCI. Det är första gången som en grupp utanför Usa har fått pengar av NCI.

– Den här utmärkelsen är ett stort framsteg. Det kan göra det möjligt för resveratrol att minska antalet personer som drabbas av cancer i framtiden, säger Will Steward, professor på University of Leicester till BBC News.

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM