Nytt vaccin mot cancer

Svälter ut cancertumörerna

HÄLSA

Snart kan det finnas ett effektivt vaccin mot cancer. Amerikanska forskare säger att de har kommit på ett sätt att utrota cancertumörerna genom att ta bort all deras näring och på så vis svälta ut dem.

Vaccinet som har utvecklats på Scripps Research Institute i Kalifornien ger sig inte på tumören direkt utan cellerna som omger den. Tidigare har forskare försökt att komma åt själva cancercellerna, men de muterar och blir resistenta mot behandlingen. Professorn Ralph Reisfled och läkaren Andreas Niethammer har istället försökt stoppa tumören genom att undanhålla det syre och blod den behöver för att växa. När cancercellerna inte får näring dör de.

Tester har visat att vaccinet, som använder DNA för att hitta de omgivande cellerna, är effektivt, men att det behövs mer forskning innan det kan prövas på människor.

Skadar blodkärlen

Dr Christian Ottensmeier, på Cancer Research UK, välkomnar studien, men han påpekar att det är oklart om kroppen kommer att klara av att laga skadade blodkärl efter behandlingen.

– Om patienterna blir permanent immuna mot att producera blodkärl betyder det att kroppen inte kan reparera sig själv efter till exempel en olycka, säger han till BBC News Online.

– Det bästa vore om blodkärlen hindrades från att ge näring till tumören, men att de ändå har möjlighet att laga sig själva, säger Ottensmeier.

Lotta Zachrisson