Gravida varnas för att äta chips

Forskarlarm: Foster och nyfödda kan skadas av akrylamid

HÄLSA

Gravida och ammande kvinnor ska inte äta pommes frites och chips.

Hälften av de cancerframkallande akrylamiderna kan föras över till barnet eller fostret via blod och bröstmjölk.

Det är troligt att akrylamid skadar nyfödda och fosters nerver och hjärna.

Tyska forskare utfärdar det nya larmet.

Akrylamid är löses lätt upp i vatten. Foster och små barn har mer vatten i kroppen än vuxna.

De smås nerver och blodbanor är inte helt färdigbildade. Därför kan de vara mer utsatta för skaderisk.

Forskarlaget arbetar vid Institutet för Biomedicinsk och Pharmaceutisk forskning i Nürnberg och leds av professor Fritz Soergel.

På tisdagen utfärdade han larmet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fritz Soergel rekommenderar alla ammande mammor och gravida kvinnor att radikalt skära ner på sin konsumtion av chips, pommes frites och andra potatisprodukter som tillagats i stark hetta, till exempel stekts.

Helst ska de avstå helt och hållet. Men kan man inte låta bli så ska man se till att inte få i sig mer akrylamid än 20 mikrogram om dagen. Det motsvarar 10 gram potatischips.

Fördes över till barnet

De senaste sex veckorna har forskarna mätt akrylamidhalten i blodet på tre gravida kvinnor och också i deras moderkakor efter förlossningarna. De har också mätt halten i blodet och bröstmjölken hos två ammande kvinnor.

Mellan 10 och 50 procent av akrylamiden fördes vidare till barnet.

Den testade gruppen kvinnor är mycket liten. Men Fritz Soergel säger att man ville skapa sig en uppfattning snabbt för att sedan fortsätta forskningen på bredare bas.

Men han är övertygad om att resultaten inte kan ifrågasättas.

De ursprungliga larmen om riskerna med akrylamid kom från svenska forskare. Vid livsmedelsverket i Uppsala fortsätter undersökningarna av ämnets skadlighet.

”Man ska vara försiktig”

Toxikologen Lillianne Abrahamsson Zetterberg medger att akrylamid kan gå över till barnet.

- Ja, akrylamiden är mycket vattenlöslig så det förvånar mig inte. Man har tidigare visat det i djurstudier, säger hon till aftonbladet.se.

- Ännu är det osagt om barnet eller fostret är känsligt för akrylamiden. Men man har ändå ansvar för en annan individ så man ska vara försiktig.

Lillianne Abrahamsson Zetterberg tror inte att en normal konsumtion av livsmedel som innehåller akrylamid är så alarmerande.

- Det är extremkonsumenterna vi vill nå, det är de som ska tänka på att variera sin kost.

Svensk studie på gång

I Sverige har vi inte ännu haft någon forskning på människor. Men inom kort kommer Livsmedelsverket att inleda en sådan studie med ett fyrtiotal personer. Hälften ska under några dagar få äta stekt och grillat, andra hälften kokt mat.

- Det är oerhört svårt att mäta på människor. Man vill ju inte stoppa mängder av akrylamid i folk. Så de exponeras för väldigt låga halter jämfört med djurstudier.

Krydda med rosmarin mot akrylamiden

Simone Söderhjelm