Värktabletter kan skydda mot tarmcancer

HÄLSA

Vanliga värktabletter kan hindra uppkomsten av nya polyper, som ofta är ett förstadium till cancer, hos personer som opererats för tjocktarmscancer.

Det visar två omfattande amerikanska studier av acetylsalicylsyra, den verksamma substansen i Aspirin och Magnecyl, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine, skriver Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet.

Cancer i tjocktarmen har oftast föregåtts av polyper som opererats bort. Om det går att förebygga polyper hoppas forskarna att det också är möjligt att förhindra återfall i tjocktarmscancer.

I den ena studien deltog drygt 600 patienter som opererats för tjocktarmscancer. Hälften av dem fick 325 milligram Aspirin medan de övriga fick placebo, sockerpiller.

Avsikten var att se vilka patienter som utvecklade polyper i tarmen.

Men effekten var så påtaglig att studien avbröts i förtid. Av dem som fått Aspirin fick bara 17 procent nya polyper jämfört med 27 procent i placebogruppen. Men de i Aspiringruppen fick också färre polyper jämfört med placebogruppen.

Lägre dosen hade effekt

Även den andra studien visade att Aspirin minskade risken för nya polyper. I den studien följdes 1 100 patienter som fått polyper bortopererade utan att ha fått någon cancerdiagnos. Hälften fick placebo medan en grupp fick 81 milligram Aspirin och en annan grupp fick 325 milligram.

I den studien hade den lägre men inte den högre dosen effekt.

Professor Kent Lundholm på Sahlgrenska sjukhuset anser att studien är intressant:

- Men det innebär inte att människor ska börja ta Magnecyl för att förebygga kolorektalcancer (tjock- och ändtarmscancer). Blödningar är en känd biverkan, säger han till GP.

aftonbladet.se , TT