Skydda din mage mot tarmcancer

Motion och viktnedgång minskar risken att drabbas

HÄLSA

Rör på dig mer. Minska din övervikt.

Det är två konkreta råd att skydda magen och förebygga tjocktarmscancer, visar nya studier.

Foto: GETTY IMAGES
Ett äpple för magen. Att äta frukt och grönsaker kan hjälpa till att skydda magen mot tjocktarmscancer.

Tjocktarms- och ändtarmscancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige som kan drabba både kvinnor och män. Fler dör i tjocktarmscancer än i någon annan cancersjukdom.

- Visserligen minskar dödligheten något, men antalet fall som drabbas, cirka 5 000 varje år, varken ökar eller minskar, säger Anders Ekbom, professor i epidemiologi och verksam vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Han forskar bland annat på vad livsstilsråd betyder för att förebygga till exempel tjocktarmscancer och bröstcancer.

Hur mycket tilltro ska vi då ha till råd om vad vi ska äta och hur vi ska motionera? Ena

dagen ska vi se upp med akrylamid i chips på grund av cancerrisken. Andra dagen är det plötsligt inte så farligt längre.

- Ja, det är ett bekymmer. Det vore en dröm att hitta enkla lösningar när det gäller folkhälsan. Man ska vara försiktig när det

gäller att gripa in i människors matvanor. Man kan inte bara lita till en enskild studie, säger han.

För 10 - 20 år sedan var forskarna övertygade om att om vi åt mindre rött kött och fett och åt mer fibrer, så skulle det skydda mot tjocktarmscancer, menar Anders Ekbom.

- Man gick ut hårt med det. Det var nästan så att det var snudd på brottsligt att inte äta fibrer. Och att det borde vara varningstext på vitt mjöl. I dag vet vi att rådet att äta mer fibrer inte håller när det gäller tjocktarmscancer. Fibrer kan däremot ge ett visst skydd mot hjärt-kärlsjukdomar.

Hur tillförlitliga är då råden att minska i vikt och röra sig mer som skydd mot tjocktarmscancer?

- De är två oberoende faktorer som man sett ger ett skydd i stora studier. Mer motion tycks också ge ett visst skydd mot bröstcancer. Vi vet dock inte vilken biologisk påverkan det har. Det kan handla om en förändring i hormonbalansen och fettväven, kanske även i bättre avföringsvanor. Kaffe tycks också ge ett visst skydd. Det har kanske också med bättre avföringsvanor att göra.

Kalk tros ge skydd

Kalk, som finns särskilt i mejeriprodukter, tros också ge ett skydd. Liksom acetylsalicylsyra, som finns i bland anna Magnecyl och Bamyl. En ny studie från USA visar, enligt Dagens Medicin, att behandling med acetylsalicylsyra i lågdos hade en måttligt skyddande effekt mot godartade körteltumörer i tarmen.

- Reumatiker äter mycket

acetylsalicylsyra mot värk och inflammation. De får mindre tjocktarmscancer, har man sett. Men vi kan inte rekommendera det. Acetylsalicylsyra kan även orsaka magsår, säger Anders Ekbom.

I USA talar man varmt om folsyra, bland annat mot tjocktarmscancer, och har berikat mjölet med det.

- Ja, men det rör bara människor med vissa genetiska uppsättningar, har man sett, säger Anders Ekbom.

8 tips som räddar magen

VAD ÄR tjocktarmen?

Masstest kan spåra cancer

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM