Kombinera rätt mat och undvik cancer

1 av 2
HÄLSA

Genom att äta olika kombinationer av mat som kyckling och broccoli eller lax och krasse minskar du risken att drabbas av cancer enligt ny forskning.

Det är de två ämnena sulforafan och selen som i kombination ger ett starkt skydd mot cancer. Upptäckten kan göra det möjligt att skapa speciella cancerhämmande dieter skriver BBC.

Sulforafan är ett ämne som aktiverar cancerskyddande enzymer i kroppen. Det finns i broccoli, vattenkrasse, olika kålsorter och groddar. Exempel på mat som innehåller selen är nötter, fågel, fisk, ägg, solrosfrön och svamp. Att selen minskar risken för olika typer av cancer, bland annat prostatacancer, har länge varit känt.

”Nya riktlinjer”

Forskare från Institutet för livsmedelsforskning (IFR) i Storbritannien undersökte de gener som skapar och sprider cancertumörer. De upptäckte att selen och sulforafan fungerade mycket bättre om de intogs ihop än var för sig. Än så länge har forskningen bara gjorts på celler. Försök på människor kan börja nästa år.

– Det här öppnar upp för nya möjligheter vad gäller kosttillskott och riktlinjer för nyttig mat, säger Dr Yongping Bao, forskare vid IFR.

– Vi hoppas kunna starta cancerförbyggande tester på personer nästa år, fortsätter han.

Studien är publicerad i den medicinska tidskriften Carcinogenesis.

Lotta Zachrisson