Kyckling + broccoli ger skydd mot cancer

Kombinera vanlig mat - förbättra kroppens eget försvar

HÄLSA

LONDON

En kombination av vanlig mat kan förhindra cancer.

Det kan vara maträtter som fisk med ruccolasallad eller kyckling med broccoli.

Kombinationerna gör att kroppen kan attackera cancern mer effektivt enligt ny brittisk forskning.

Foto: PER JOHANNESSEN
NYTTIG LUNCHTALLRIK Broccoli och kyckling ger 13 gånger bättre skydd mot cancer om de äts tillsammans än var för sig. Det visar engelska forskare som planerar att göra försök på människor nästa år.

Det handlar om att kombinera två ämnen som, enligt tidigare forskning, har effekt på cancer.

Sulforafan, som finns relativt höga koncentrationer i bland annat broccoli, groddar, ruccolasallad och kål.

Selen som finns exempelvis i fisk, fågel och ägg.

Ökad effekt

En kombination av livsmedel från de två olika grupperna har, enligt ny brittisk forskning, visat sig ha 13 gånger större effekt mot cancer än ämnena var för sig.

Forskare vid Institutet för livsmedelsforskning i Norwcih (IFR) i Storbritannien tittade på gener som spelar roll i bildandet och spridningen av tumörer, berättar BBC.

Test på celler

Undersökningarna är utförda på cellkulturer och nästa steg är att göra försök på människor. Doktor Yongping Bao, en av de ledande forskarna på IFR, säger:

- Efter de här resultaten hoppas vi kunna inleda försök på människor under nästa år.

Först och främst kan det innebära att det blir möjligt att ge helt nya kostråd. Men vid IFR tror forskarna också att det går att skapa särskilda maträtter och dieter som bekämpar cancer.

Eller till och med helt nya livsmedel som har effekt på cancertumörer.

Höga doser

Enligt BBC kan det till och med blir så att de bästa kockarna kan bli tillfrågade att ta fram cancerbekämpande recept.

- Det här öppnar för möjligheter för "functional food" och olika kosttillskott, säger doktor Yongping Bao i BBCs nätupplaga.

- Det krävs höga koncentrationer i dieten för att det ska skydda mot cancer, men vid en kombination av dessa livsmedel behöver doseringen inte vara lika hög.

Resultatet av forskningsprojektet är publicerat i den medicinska tidskriften Carcinogenesis.

Så mixar du rätt - enligt forskarna

Leif Kasvi