I helgen solar du säkert

UV-index visar hur länge du kan vara i solen

HÄLSA

Över hälften av Aftonbladets läsare tänker på cancerrisken när de solar.

Men under lördagen kan man sola säkert på de flesta platser i Sverige.

UV-index är den skadliga delen av solens UV-strålning när solen står som högst. Under lördagen är UV-index lågt till måttligt i hela Sverige.

Den riktigt solkänslige och orolige bör hålla till i norra Norrlands fjälltrakter för att utsätta sig för ett minimum av farlig strålning. Men spricker molntäcket upp under dagen kan strålningen öka.

Högst kommer strålningen att vara i norra Götalands inland, på Öland, Gotland och på Ostkusten där man räknar med vacker väder.

I mellersta Norrlands fjälltrakter kan det också finnas anledning att ta det lite lugnt med solandet även om strålningen klassas som måttlig när solen står som högst.

Men även när den farliga strålningen är måttlig är det faktiskt bara ett par timmars solande mitt på dagen som gäller för den som kan bli brun men har känslig hud.

Betydligt kortare tider i solen gäller under lördagen för den som befinner sig i Alperna, vid Medelhavet eller på Kanarieöarna. Där beräknas UV-index bli mycket högt och då är det max en timme i solen som gäller för den känslige.

Som grundregel kan man ha att den farliga strålningen ökar med solens höjd. Solen står som högst på sommaren vid middagstid. Ju närmare ekvatorn man kommer desto högre står solen. Vid ekvatorn kan UV-index ligga mycket högt året om och till och med klassas som extremt högt. Då ska man inte sola i mer än en halvtimme om man har lätt för att bränna sig.

För den som aldrig blir brun och alltid bränner sig är det förmodligen bäst att stanna i skuggan.

Malin Ekmark