John Pohlman: ”Jag var egentligen aldrig rädd för att dö”

1 av 2 | Foto: Mattias Carlsson
John Pohlman hade semester när han fick cancerbeskedet.
HÄLSA

När tv-meteorologen John Pohlman, 67, för fem år sedan fick beskedet om sin prostatacancer tog han det med ro.

John Pohlman hade semester och befann sig på lantstället när han fick samtalet från sjukhuset. De hade hittat en tumör i hans prostata och den visade sig vara elakartad.

– Jag åkte till Linköping, där de undersökte skelettet. Men tack och lov hade cancern inte spridit sig, säger John Pohlman.

Efter att ha diskuterat olika typer av behandlingar med läkaren bestämdes det att tumören skulle strålas bort. Behandlingen varade i sex veckor och omfattade 30 sjukhusbesök.

– När behandlingen var slut gick jag på kontroll och det visade sig att tumören var helt borta, säger John Pohlman.

Det har gått fem år sedan dess och John Pohlman är inte särskilt orolig för att cancern ska komma tillbaka.

– Risken minskar ju mer tiden går, den värsta faran är över nu. Jag går på kontroll en gång i halvåret och PSA-värdet är knappt märkbart idag.

Var du aldrig rädd för att dö?

– Nej, egentligen inte. Jag blev varken skärrad eller tänkte på döden. Jag minns att jag tänkte ”jaha, jag har en tumör och då får vi ta bort den”. Min läkare här i Norrköping gav mig kolossalt bra information om sjukdomen. Han berättade om den på ett så skickligt sätt och det gjorde mig lugn.

– Men det är klart, så här i efterhand har jag fått mig en tankeställare. Det kunde ha slutat illa. Jag känner stor tacksamhet över att leva idag. Det är synd att det oftast måste till riktigt drastiska händelser för att man verkligen ska värdesätta livet.