Kjell-Olof Feldt: ”Frågan är: Kommer cancern tillbaka?”

1 av 2 | Foto: Stefan Jerrevång
Kjell-Olof Feldt skriver nu en bok om sin cancer.
HÄLSA

I höstas avslutade förre finansministern Kjell-

Olof Feldt, 71, sin strål-behandling. Nu försöker han blicka framåt igen.

Sviterna av strålbehandlingen börjar så sakta att klinga av. Men Kjell-Olof Feldt känner sig trött och har besvär i känsliga delar som urinvägar och tarmsystem.

– Den stora frågan för mig just nu är huruvida cancern kommer tillbaka eller inte. De första proverna har varit okej, men det säger väldigt lite i ett sådant här tidigt skede.

Det var vid en allmän hälsokontroll för tre år sedan som Kjell-Olof Feldt fick veta att hans blodvärden var för höga. Men läkaren tyckte att han kunde vänta med ytterligare undersökningar och någon behandling sattes aldrig in.

I december år 2001 fick Kjell-Olof Feldt veta att han hade en tumör i prostata.

– När jag väl fick diagnosen och behandlingen satte igång kan jag inte säga annat än att den utfördes mycket professionellt. Men vägen fram dit var besvärlig, säger Kjell-Olof Feldt.

Hur har sjukdomen påverkat dig som person?

– Jag fick en livskris. Fortfarande lever jag i skuggan av cancern. Hela min syn på livet och dess ändlighet, vad man ska göra med sina barn, vänner och släktingar har förändrats. Man får lite mer ont om tid. Eller rättare sagt: man vill använda tiden till lite fler saker än förr.

Kjell-Olof Feldt håller som bäst på med att avsluta en bok om sin cancer tillsammans med hustrun Birgitta von Otter. Den kommer ut i augusti.

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM