”Är det farligt att sola om man inte bränner sig?”

Hudläkaren Margareta Frohm Nilsson chattade med läsarna om att sola säkert

HÄLSA

Malin säger: När är risken störst att få hudcancer? Kan unga vid 20-30 drabbas?

Margareta Frohm Nilsson säger: Alla åldra kan drabbas av hudcancer. Vissa typer av hudcancer är vanligare när man blir äldre. T.ex. malignt melanom kan man få som ung.

Malin säger: Hur mycket spelar ärftligheten roll vad gäller hudcancer? Om man har en eller två i släkten, men ingen i närmsta familjen, som har haft det...

Margareta Frohm Nilsson säger: Det finns ärftlighet när det gäller malignt melanom och vissa andra typer av hudcancer. Men allra störst roll spelar hudtyp och hur man solar.

Sarah säger: Jag har ett födelsemärke på låret som har börjat klia, kan det vara farligt? I övrigt är det runt och jämnt och har regelbunden färg.

Margareta Frohm Nilsson säger: Man kan ha sensationer i födelsemärken, som t.ex. att det kliar utan att det farligt. Ser det normalt ut för övrigt är det säkert inte något. Men är du orolig så låt en läkare titta på det. Av betydelse är om det har ändrat sig eller ser likadant ut.

monika säger: Är det sant att det är farligare att sola på våren? Varför?

Margareta Frohm Nilsson säger: På våren är oxonskiktet lite tunnare och då kan solen vara stark. Men i juni-juli är den starkast när solen står som högst.

Per.G säger: hej vi ska åka till thailand 4veckor och undrar hur man skyddar barnen bäst mot solen?

Margareta Frohm Nilsson säger: Ni ska ha solskyddsfaktor med kombinationsfilter, faktor 25 och över ska ni välja. Det säljs på apoteket. ha tunna kläder på barnen, parasoll på stranden. ha en möjlighet till skugga. var inte hela dagen på stranden, gå undan och sitt i skuggan lite. Kom ihåg att man även kan bränna sig i skuggan i Thailand, genom molnen. Smörj solskydd flera gånger om dagen, tillräckligt tjockt lager, inte för tunnt.

Molly säger: Måste jag använda solskyddsfaktor 15 även efter det att jag fått färg? Och är det farligt att bli röd i huden om den inte gör ont, inte kliar eller svider?

Margareta Frohm Nilsson säger: Röd i huden betder att du har brännt dig att du har en inflammation. Du bör minimera brännskadan. Även om du är brun så bör du använda 15 så att huden avvisar en del av solstrålarna.

KB säger: Vart kan man vända sig för att få sina leverfläckar undersökta?

Margareta Frohm Nilsson säger: Dels har vi ibland öppet hus på alla hudkliniker. Det brular vi annonsera om. Det var 12 maj i år. Man kan beställa tid hos husläkare. De kan bedöma en del och annars ge remiss till hudläkare.

Pelle säger: Går det på ett enkelt sätt att se om någon utav leverfläckarna man har är malignt melanom

Margareta Frohm Nilsson säger: Nej, et finns inget enkelt sätt, men jag kna ge några råd för en lekman. Ett födelsemärke man redan har som ändrar sig, form, färg, tillväxt bör man vara vaksam på. Att ett nytt märke kommer som man inte haft tidigare och som ser annorlunda ut mot de man redan har. Om det är mycket mörkare eller större och mam inte känner igen det. Då bör man vara vaksam.

Rosaröd säger: Jag blir lätt allergisk mot solskyddsmedel. Hur farligt ar det att sola utan solskydd om man bara ligger i solen korta stunder i taget?

Margareta Frohm Nilsson säger: Det är det du ska göra. Mycket korta stunder i taget. Ha ett parasoll eller tunna kläder. Testa om du kan hitta ett solskydd som du tål. Ta kontakt med hudläkare för att undersöka det.

Nilla säger: Hej,

jag har sökt för en del stora leverfläckar och delvis fått svar att fläckarna är "mogna" och kan därför inte utveckla cancer - vad menas med detta?

Margareta Frohm Nilsson säger: Födelsemärke har ett naturligt förlopp. I ungdomen är de platta och mörkare. Sedan växer de upp och blir ljusare. DÅ består de mer av bindvävsceller och pigmentet trillar ner djupare i huden. Då säger man att det har mognat ut.

skiguzz säger: Varför är dödligheten så stor (vad är den ? jag har hört 25%) när det gäller hudcancer ?

Margareta Frohm Nilsson säger: Man kan inte säga att de tär 25 %. Det finns olika typer av hudcancer, t.ex. så har malignt melanom i ett avancerat stadium en hög dödlighet, medan i ett tidigt stadium så är dödligheten låg. Dödligheten varierar med hudcancertyp och i vilket stadium det är. Generellt kan man säga att det är bra att gå iväg till läkare tidigt med sina förändringar.

Mimmin säger: Jag har opererat bort ett antal fläckar för ett par år sedan. Alla med hög aktivitet och gick sedan på koll i 2 år. Nu har två fläckar börjat blöda lite (precis i ytterkanterna av fläckarna). Dessa är små och till synes ofarliga i övrigt (en på armen och en på axeln). Bör jag kolla upp dessa?

Margareta Frohm Nilsson säger: Det är svårt att svara på per chatt. Man kan ha blödning som kanske inte sitter i födelsemärket utan precis bredvid. Men det kan vara bra att kolla upp eftersom jag inte kan ge en diagnos utan att se det.

anna säger: Är det farligt att sola även om man inte blir röd eller bränner sig. Själv blir jag inte röd men är det farligt för mig att vara i solen längre tid ändå?

Margareta Frohm Nilsson säger: Vissa personer har ett bättre pigment än andra, de som har typ 4 och blir bruna direkt utan att bli röda först. T.ex. sydeuropeer och även en del svenskar. Men även om man blir brun direkt ska man itne sola för mycket trots att man har ett bättre skydd än andra.

fläcken säger: vad kostar det att operera/skära bort en leverfläck?

Margareta Frohm Nilsson säger: Om man går inom landstinget så kostar det 240 kronor hos specialist och 120 kr hos huskläkare.

Jack säger: vilken solfaktor bör man när man solar runt medelhavet?

Margareta Frohm Nilsson säger: Vi rekmmenderar så högt som möjligt, men i alla fall 15 och över. Det beror på hudtypen. Man bör se till att det finns ett UVA- och UVB-skydd i sin solskyddsfaktor. Men under15 rekommenderar vi inte.

Bettan säger: Jag är 75 år och vistas i Spanien några månader på året. Har fått leverfläckar på armar och ansikte. Ska jag låta ta bort dessa?

Margareta Frohm Nilsson säger: Om du är 75 år och har fått leverfläckar så låter det som lentigo solaris, (vanliga åldersfläckar). De ska vara jämnt ljusbrunt pigmenterade och helt plana. Är de inte det så bör du uppsöka läkare.

Berit säger: Hej . Jag har psoriasis och ska vara mycket i solen för att min psoriasis blir bättre då.. Fast jag får en hel del leverfläckar .är i solen så mycket jag kan. vad ska jag tänka på

Margareta Frohm Nilsson säger: Låt en huläkare kontrollera fläckarna. Om du går på rekommendation av hudläkare så brukar det ingå regelbundna kontroller.

fläcken säger: Vilka tider på dagen är bäst att sola om man vill få färg, men ändå inte utsätta huden för för mycket fara?

Margareta Frohm Nilsson säger: Det är inte förenligt. Ju intesivare solen är mellan 10 och 14 desto mer bränner du dig. Det bästa är att sola sakta, korta stunder och utöka mer. Ju mer mitt på dagen du solar desto kortare tid kan du vistas i solen utan att bränna dig.

Jag tycker om ni är oroliga så vänd er till en hudläkare som får titta på fläckarna.

ARTIKELN HANDLAR OM