Aspirin effektivt mot tumörer

Nya rön kan få stort genomslag

HÄLSA

Vanlig aspirin kan komma attanvändas för att behandla cancer.

En ny studie visar att acetylsalicylsyra, förutom att vara smärtstillande och febernedsättande, är verksam mot flera typer av cancertumörer.

De smärtstillande medicinerna, som finns i var mans hem, får fler och fler användningsområden. Tidigare har det visat sig att de kan användas för att behandla hjärtsjukdomar och stroke.

Antiinflammatoriska egenskaper

Nu har forskare vid Institutet för cancerforskning i London studerat effekten på cylindrom, en ovanlig form av hudcancer som orsakar stora tumörutväxter på kroppen.

Vid utvecklingen av cylindrom spelar inflammationer i kroppen en betydande roll.

Forskarna har upptäckt att acetylsalicylsyrans antiinflammatoriska egenskaper är effektiva när det gäller att motverka inflammationerna – och till och med kan få tumörerna att krympa.

Upptäckten kan komma att få ett stort genomslag.

– Vi vet att inflammationer kan spela en roll i utvecklingen av ett flertal cancerformer, så acetylsalicylsyran kan komma att användas i flera typer av behandlingar, säger professor Alan Ashworth till BBC.

Det är dock ingen idé att försöka medicinera sig själv med några tabletter – forskarna håller på att utveckla en kräm som ska smörjas direkt på tumörerna. Man förbereder nu tester på människor.

Anders Thoresson