Här testas nytt cancervaccin

HÄLSA

Ett vaccin mot livmoderhalscancer börjar testas nu i höst.

Tusentals tonårstjejer runtom i Europa kommer att erbjudas vaccinet.

- Tidigare studier har visat riktigt bra effekt, säger läkaren Jann Storsaeter.

Foto: MARTTI KAINULAINEN
TEST I HÖST Vaccinering mot livmoderscancer tar fart i höst. 15-20-åriga tjejer från sex sju europeiska länder, bland annat Finland och England, är med i vaccintestet.

Varje år får över 30 000 svenska kvinnor besked om att de har cellförändringar på livmodertappen. De flesta kan lätt behandlas, men fortfarande får runt 500 svenskor om året diagnosen livmoderhalscancer.

Cellförändringarna orsakas så gott som alltid av papillomvirus, hpv. Det är vanliga vårtvirus som de flesta sexuellt aktiva får förr eller senare.

Identifierat virusstammar

Forskare på det spanska cancerinstitutet Catalá d´Oncologia i Barcelona uppger nu att de identifierat majoriteten av de virusstammar som ligger bakom cancerfallen.

- Ett vaccin mot de fem vanligaste sorterna högriskvirus, hpv 16 ,18, 31, 33 och 45, skulle förhindra 84 procent av alla livmoderhalscancerfall i Europa och USA, säger forskningsledare Xavier Bosch som presenterar nyheten på den Europeiska cancerkongressen i Köpenhamn.

- Även om vaccinet blir dyrt till en början blir besparingarna på lång sikt enorma, både när det gäller sjukvårdsbudgeten och kvinnornas livskvalitet, menar han och pekar på att dagens cellprovtagningar blir onödiga om alla vaccineras.

Prova på vaccincocktail

Redan i höst kommer tusentals unga kvinnor mellan 15 och 25 år att få prova den nya vaccincocktailen på ungdomsmottagningar i sex sju europeiska länder, däribland Finland och England.

- Så småningom kan det bli aktuellt att gå ner i åldrarna, eftersom vaccinet ska ges innan ungdomarna börjar bli sexuellt aktiva, säger Jann Storsaeter på Glaxo Smith-kline, som ligger bakom vaccinet.

När resultaten av ett liknande vaccintest från konkurrerande läkemedelsbolaget Merck Sharp & Dohme nyligen publicerades var skyddseffekten över 90 procent.

- Vi förväntar oss något liknande, säger han och tror att även svenska kvinnor kommer att få prova vaccinet de närmaste åren.

Livmoderhalscancer drabbar unga kvinnor

Caroline Hougner, Jennifer Wegerup