"Solkräm ger inget skydd mot cancer"

Forskare: Bara ett skydd mot brännan

HÄLSA

Ett brittiskt forskarlag har undersökt hur vanliga solskyddskrämer skyddar mot den skadliga UVA-strålningen.

Slutsats: solkrämen fungerar inte som cancerskydd.

Olle Larkö.

I senaste numret av den vetenskapliga och aktade tidskriften Journal of Investigative Dermatology, skriver forskarlaget att det krävs fortsatt forskning för att reda ut om någon solskyddskräm över huvud taget skyddar mot cancer.

Skydda med kläder

Forskarlaget vid Raft forskningsinstitution i Storbritannien har undersökt tre branschledande märken och upptäckt att de inte skyddar huden från den skadliga UVA-strålningen som kan orsaka hudcancer.

- Mitt råd är man håller sig borta från solen eller att skydda sig med kläder. Det är det bästa skyddet mot hudcancer, säger Roy Sanders, professor vid forskningsinstitutet, till BBC.

Undersökningen gjordes med hud som blivit över från bröstförminskningar.

Hudbitarna smörjdes in med tillverkarnas rekommenderade dos av solkräm. Därefter utsattes hudproven för UVA-ljus.

Testerna visade att krämerna skyddade huden från att brännas, men hindrade inte från att den skadliga cancerframkallande strålningen UVA.

UVA i solljuset gör hudpigmentet mörkare, bidrar till rynkor och ger upphov till så kallade fria radikaler som bryter ned hudcellernas DNA. Nedbrytningen leder till onormal tillväxt av hudcellerna som bildar cancertumörer.

- Detta är ett problem. Om människor använder solkräm i tron att den skyddar kan de utsätta sig för större cancerrisker, säger Roy Sanders.

Får stöd i Sverige

Det brittiska forskningsresultatet får stöd från svenskt håll.

- Forskningsresultatet innebär ytterligare en hint i den riktningen att solskyddsmedel skyddar dåligt mot UVA. Det stärker oss i den uppfattningen att man ska ha kläder som bas för solskydd, säger Olle Larkö, professor i hudsjukdomar vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

När ska man använda solkräm?

- Använder man dem för att vara längre i solen kan de vara tveksamma, men seglar man mellan Stockholm och Åland till exempel är det bättre att ha solskyddskräm än att låta bli, säger Olle Larkö.

Zendry Svärdkrona