Tomat minskar risken för prostatacancer

Tomatens skyddande effekt är större än forskarna har trott

HÄLSA

Hittills har man trott att bara ett ämne i tomaten, lycopene, har en cancerhämmande effekt. Men nu har forskare vid universiteten i Ohio och Illinois upptäckt att tomater innehåller fler ämnen som minskar risken för prostatacancer.

Forskarna utsatte råttor för ett ämne som orsakar prostatacancer. De delades sedan upp i tre grupper där en grupp fick äta pulver från hela tomater, en grupp fick rent lycopene och en grupp fick inget lycopene alls. Vid studiens slut hade prostatacancern dödat 62 procent av råttorna som fick äta tomat, 72 procent av råttorna som fick äta lycopene och 80 procent av råttorna i den resterande gruppen.

- Den här studien visar att lycopene är en faktor som minskar risken för prostatacancer. Men den visar också att det är bättre att äta hela tomater än bara ett tillskott av lycopene, säger John Erdman, ledare för studien till BBC News.

Rätt kost viktigast

Oberoende studier har visat att högre nivåer av lycopene - det ämne som gör tomater röda - i blodet kan kopplas till minskad risk att drabbas av prostatacancer. Men Steven Clinton som också arbetade med studien säger att studien visar att en dålig kost inte kan ersättas med ett piller.

- Vi ska inte förvänta oss enkla lösningar på svåra problem, Vi måste fokusera mer på att äta varierat och nyttigt samt att motionera och akta oss för att bli överviktiga, säger han.

Lotta Zachrisson