Prostatacancer värre för feta män

HÄLSA

Feta män som fått prostatacancer löper mycket större risk att få återfall än smala män. Men det finns mat som skyddar.

Cirka 25 000 svenska män lever med diagnosen prostatacancer. Det svåraste för dem är förmodligen ovissheten om hur farlig deras sjukdom är, skriver Svenska Dagbladet.

Tredubbel risk

Prostatatumörernas aggressivitet varierar nämligen mycket från person till person. Fram till nu har orsaken varit okänd.

Men enligt nya forskningsrön är prostatacancern farligast för feta män. Två av varandra oberoende amerikanska studier visar att risken för återfall är två-tre gånger större för män med fetma.

Enligt forskarna kan substanser i kroppsfettet, som hormoner och olika växtämnen, vara förklaringen till fetmans negativa effekter.

Men genom att äta rätt kan man minska risken att få prostatacancer från första början. Medan kött och mjölkprodukter ökar risken för sjukdomen kan grönsaker, bönor och frukt ha motsatt effekt.

Lök och broccoli

Störst skyddande effekt ska lök, vitlök och purjolök ha eftersom de är rika på antioxidanter. Men även ämnen i broccoli har visat sig ha god effekt.

Att frukt och grönt även har god inverkan på vikten får ses som en bonus.

Men det gäller att lägga om matvanorna i god tid. Anders Ekbom, professor och cancerexpert vid Karolinska sjukhuset, säger till Svenska Dagbladet att det kan vara för sent att gå ner i vikt om sjukdomen utvecklats långt.

Johan Taubert