Oralsex kan orsaka cancer i munnen

Forskare: Virus sprids från underlivet till munnen

HÄLSA

Oralsex kan ge cancer i munnen.

Det visar ny fransk forskning.

– Det här är en hypotes som har funnits i åratal och som stöds av svensk forskning, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi.

Franska forskare har kommit fram till att virus kan spridas från underlivet till munnen. Viruset, HPV-16, som bland annat kan förorsaka livmoderhalscancer, kan också orsaka cancerceller i munhålan.

– Det finns starka belägg för det. Men innan jag har läst rapporten själv kan jag inte kommentera det vidare, säger Hans-Olov Adami professor vid Karolinska Institutet.

Hade oralsex tre gånger så ofta

Det är Världshälsoorganisationens (WHO) internationella cancerforskningsorgan IARC som står bakom forskningen, skriver vetenskapstidsskriften New Scientist.

I studien jämfördes 1 670 cancerpatienter med 1 732 friska personer.

Forskarna kom fram till att cancerpatienterna som hade fått virusinfektionen HPV-16, hade haft oralsex tre gånger så ofta som de som inte hade haft den.

De allra vanligaste orsakerna till cancer i munhålan är rökning, hög alkoholkonsumtion och långvarig inflammation i munhålan. Dessa svarar för 75-90 procent av alla fall av munhålecancer.

– Vi har vetat ett tag att där finns en liten grupp människor med muncancer vars sjukdom inte har kunnat förklaras genom decennier av rökning och drickande eftersom de är för unga, säger cancerspecialisten Newell Johnson på King´s College London till New Scientist.

– I den här gruppen måste det finnas en annan orsak och HPV och oralsex tycks vara en trolig förklaring. Den här studien ger det starkaste stödet hittills i den här frågan.

Johan Kristensen

ARTIKELN HANDLAR OM