Vårsolen kan ge dig hudcancer

Läkaren: Man ska skydda sig mot de farliga strålarna redan nu

HÄLSA

De närmsta dagarna kommer solen att lysa över nästan hela Sverige. Men det är inte bara härligt med sommarvärmen.

Hudcancerläkarna varnar att även den första vårsolen kan vara farlig.

Foto: kalle assbring
härligt, men farligt. Även vårsolen i Sverige är stark nog för att vara skadlig.

- Solen är stark även på våren. Man ska försöka undvika den mitt på dagen, säger Margareta Frohm Nilsson, hudläkare på Karolinska sjukhuset.

Fallen av malignt melanom, den farligaste typen av hudcancer, har tredubblats sedan 1960-talet. Nu rapporteras omkring 1700 fall varje år i Sverige. Men de allra senaste åren har kurvan planats ut.

- Det beror på alla kampanjer vi har haft och att människor går och visar upp sina födelsemärken tidigare, säger Frohm Nilsson.

Att söka läkarvård tidigt är avgörande för om hudcancern går att bota.

- Om man har ett födelsemärke som man tycker är misstänkt - som kanske har förändrats - då ska man söka med en gång. Man ska inte vänta. Vi försöker vända oss mot medelålders män nu. De väntar längst med att söka hjälp, säger hon.

Korta stunder i solen

Bästa sättet att sola säkert enligt hudläkaren är att inte vara i solen mellan tio och tre på dagen. När man vistas i solen ska man i första hand skydda sig med kläder. Solskyddsmedel ska bara ses som ett komplement.

- Man ska inte steka sig i solen och tro att man kan vistas där längre för att man har solskydd. Det ger en falsk trygghet. Det är bättre att vara korta tider i solen. Men vi vill ändå påpeka nyttan med solskydd, säger hon.

För barn och ungdomar är det ännu viktigare att vara försiktiga i solen. Framför allt ska de inte bränna sig. Brännskador man får som barn kan vara orsaken till hudcancer senare i livet.

- För barn är det förebyggande. De ska ha kläder och skärmmössa och det är bättre att gå till stranden tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Spädbarn ska förstås inte vara i solen alls, säger Frohm Nilsson.

Fakta: Solskyddsmedel

Läs mer:

Lotta Zachrisson