”Jag är en lyckligare människa i dag”

Chatt med Anna Helleblad, som haft bröstcancer men som i dag är frisk

HÄLSA

sockernos säger: Hej Anna! Jag undrar hur du märkte att du hade bröstcancer? Och hur lång tid tog det tills du blev säker på att du hade det?

Anna Helleblad säger: Jag upptäckte min knöl själv när jag smorde in mig med solcreme, på en semesterresa. När jag kom hem tog jag omgående kontakt med sjukvården och fick min diagnos efter ytterligare ett par tre veckor.

Nathalie säger: Hej! Jag undrar om bröstcancer är ärftligt? Jag vet att vi har det i vår släkt men finns det ett samband?

Anna Helleblad säger: Ca 5 - 10 % av all bröstcancer är ärftlig. Mer detaljer om medicinska frågor finns det bra möjlighet att ställa till t ex Cancerfonden. Se info om deras informations- och stödlinje på www.cancerfonden.com

Julia säger: Hej! Min syster har drabbats av bröstcancer nyligen, hon ska snart börja behandlas. Har du något tips på hur jag kan stötta henne i detta?

Anna Helleblad säger: Att finnas där för henne, inte dra dig undan. Säkert kan praktisk hjälp underlätta mycket. Var inte rädd att fråga henne vad hon vill ha hjälp med! Krama henne mycket!!

e säger: Hej. Jo när du var som mest sjuk, trodde du då att du skulle dö? Eller har du aldrig tänkt den tanken? /Emelie

Anna Helleblad säger: Från allra första början tänkte jag att nu var det bara en tidsfråga innan jag skulle dö. Sedan blev jag mer och mer hoppfull och insåg att många överlever. Därefter bestämde jag mig att jag skulle vara en av de som överlever!! ;-) Visst får jag mina "sjunk" ibland, men totalt sett tror jag numera inte att jag kommer dö i cancer.

Anni säger: När räknas man som helt frisk?!

Anna Helleblad säger: Inom sjukvården brukar de säga att man är friskförklarad om man inte fått återfall inom fem år. Men det finns inget sätt att helt säkert mäta att man är fri från cancer.

Ulrika säger: Jag har funderat på att operera bort brösten i förebyggande syfte. Min syster har haft bröstcancer, min moster dog av bröstcancer, jag själv var rökare i 20 år och bor i radonhus. Rädslan är stor. Hur har du tacklat rädslan för återfall?

Anna Helleblad säger: Med information och med positivt tänkande!

Hanna B säger: Har du opererat bort bröstet/brösten eller delar av brösten eller hur har behandlingen gått till?

Anna Helleblad säger: Jag opererade bort hela höger bröst. Därefter behandlades jag med cellgift i sju månader och därefter strålning fyra veckor.

maarkus säger: Hur har ditt liv påverkats av cancern?

Anna Helleblad säger: Först var det hemskt!!!! Men efter hand så har den största påverkan blivit att jag insett att ingen vet något om framtiden och att det gäller att ta vara på varje dag, leva i nuet och inte lägga ner onödig energi på sånt som inte betyder något för mig. Jag känner mig faktiskt som en lyckligare människa nu. Jag njuter så mycket jag kan av mina nära och kära och av sånt jag tycker om i livet. Ingen vet ju hur livet är i morgon!!!

Anni säger: Var det så att du fick barn efter din sjukdom? I så fall, hur var reaktionerna på det från sjukvården?

Anna Helleblad säger: Ja! Vi bestämde oss för att skaffa en liten "sladdis". Han är nu 2S år och familjens stora glädjeämne! Vi tog reda på allt vi kunde av min läkare avseende ökade risker innan vi tog beslutet. Eftersom det inte innebar ökade risker för återfall och eftersom det inte fanns risker för barnet om man väntade med att bli gravid i ett år efter avslutad cellgiftsbehandling, beslutade vi oss för att försöka. Sjukvården stöttade oss fullständigt!

Jenny R säger: Var din tumör hormonkänslig och får du någon behandling för detta?

Anna Helleblad säger: Ja, det var den, men jag valde bort den femåriga antihormonbehandlingen av flera olika skäl. Det skulle ta för lång tid och plats att berätta om det ställningstagandet här på chatten, tyvärr....

Sara säger: Jag har en vän vars mamma dog i bröstcancer, hennes mormor det hade också och jag fick det 2004. Hon vägrar gå på mammografi, för att hon är rädd att det gör ont. Hur ska jag få henne att kolla sina bröst?

Anna Helleblad säger: Oj, vad svårt! Berätta att du vill att hon ska undersöka sig, för att du tycker så mycket om henne och vill henne väl och att en tidig upptäckt av bröstcancer förbättrar oddsen betydligt, för att man ska bli frisk!! Lycka till!!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Du som vill veta mer om bröstcancer kan läsa på www.aftonbladet/rosabandet.