Buller kan ge tumör

Ny studie: Höga ljud på konsert kan ge ökad risk för tumör

Foto: Jerker Ivarsson
OBS! Personerna på bilden har ingen koppling till forskarrönen i artikeln.
HÄLSA

Buller och oväsen på exempelvis arbetsplatser och konserter kan ge ökad risk för tumörer på hörselnerven.

Det visar en ny studie gjord vid Karolinska institutet.

Enligt forskarnas resultat drabbas personer som ofta utsätts för ljudvolymer över 85 decibel dubbelt så ofta som andra av hörselnervstumör.

- Vi kan inte slå fast att det är så, men resultaten är i alla fall så intressanta att det är värt att gå vidare med fler studier, säger Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet.

Fara på jobbet - och fritiden

En tidigare amerikansk studie har pekat på liknande samband mellan högljutt och tumörer, men då undersöktes bara män på bullriga arbetspatser. I den nya studien har även kvinnor och fritidsmiljöer inkluderats. Resultaten visar att riskerna finns överallt.

- Man kan drabbas både när de höga ljudvolymerna är konstanta och när det handlar om enstaka explosionsartade ljud, säger Maria Feychting.

Bästa skyddet för den som är rädd om sin hörsel och risken för tumörer stavas aktsamhet.

- Bland de som hade använt hörselskydd var risken för tumör inte förhöjd.

Ger yrsel och tinnitus

Hörselnervstumören är sällsynt och drabbar omkring 75 svenskar per år. Den är godartad och växer långsamt. Det finns ingen risk för att den ska utvecklas och bli elakartad - men om den inte upptäcks kan den orsaka andra problem. Om den blir så stor att den börjar trycka på balans- och hörselnerverna ger det symptom som yrsel, tinnitus och hörselnedsättning.

Man vet inte riktigt hur buller får tumören att växa. En teori är något går fel i celldelningen när örat försöker läka en mekanisk skada som uppstått av för höga ljudnivåer.

Hur högt låter 85 decibel?

Karin Henriksson