Läkarna missade hans cancer – 37 gånger

Tvåbarnspappa avled – nu stämmer änkan sjukhuset

HÄLSA

Snickaren Peter Cura gick till läkaren med svåra ryggsmärtor. 14 månader och 37 läkarbesök senare upptäcktes hans njurcancer – men då var det försent.

Förra veckan avled den 31-årige tvåbarnspappan, uppger Daily Mail.

Foto: Pete Cook/Kent Messenger Group
Peter Cura och hans fru Julia. Bilden är från 2005.

Allt började våren 2002, när Peter Cura gick till husläkaren med fruktansvärda ryggsmärtor. Han blev remitterad till ett sjukhus i Gillingham, Kent – där han efter ett flertal röntgenundersökningar konstaterades lida av njursten.

Under året som följde opererades han fem gånger. Varje gång kom smärtan tillbaka, lika stark som tidigare.

– Han var på sjukhuset 37 gånger, men inte en enda gång ställdes en korrekt diagnos, säger hans änkas advokat.

Njuren opererades bort

Peter Cura stod på sig, skriver Daily Mail, och krävde ytterligare undersökningar. Sommaren 2003 upptäckte läkarna att hans ena njure hade slutat att fungera, och den opererades bort.

Tester visade att den innehöll en 8 cm stor cancertumör.

– Till och med då blev vi tillsagda att det det inte var något att oroa sig för, berättade Peter Cura för brittiska medier två veckor före sin död.

Men några månader senare, ett och ett halvt år efter det allra första sjukhusbesöket, kom chockbeskedet: cancern hade spritt sig i kroppen och gick inte att bota.

Förra veckan avled han.

Fick inte se sina barn växa upp

I de sista intervjuerna han gav berättade han om ilskan över den undermåliga behandlingen och sorgen över att inte få se sina båda barn växa upp. Hans fru Julia, som bestämt sig för att vidta juridiska åtgärder mot sjukhuset, tillade:

– Vi vill att sjukhuset ska erkänna vad de har gjort och göra något åt saken så att inte andra också ska behöva gå igenom det här.

En talesperson för den stiftelse som driver sjukhuset i fråga medger att det dröjde innan Peter Curas cancer upptäcktes, men förnekar att dröjsmålet påverkat sjukdomsförloppet. Utgången skulle ha blivit densamma även om cancern upptäckts redan från början, hävdar han.

Annica Lundbäck

ARTIKELN HANDLAR OM