Virus kan ligga bakom hudcancer

Men sol fortfarande största riskfaktorn

HÄLSA

Det virus som orsakar 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer, kan även vara en bidragande riskfaktor för en vanlig form av hudcancer. Viruset är humant papillomvirus (HPV).

”Vi hittade ett virus som kan vara en riskfaktor för hudcancer,” säger forskaren och doktorn Margaret Karagas enligt ett pressmeddelande.

Karagas och hennes kollegor vid Dartmouth Medical School i New Hampshire i USA har genomfört en studie som i veckan publiceras i tidskriften Journal of the National Cancer Institute. De undersökte 252 patienter med skivepitelcancer (som utgår från överhudens mellanskikt), 525 patienter med basalcellscancer (som utgår från överhudens djupaste skikt) samt en kontrollgrupp på 461 personer. Forskarna använde avancerad teknik för att hitta antikroppar mot HPV i hudproverna.

Sol fortfarande viktigaste riskfaktorn

Enligt Karagas var antikropparna betydligt vanligare hos patienter med skivepitelcancer än hos kontrollgruppen. Hon understryker att sol fortfarande är den viktigaste riskfaktorn för hudcancer, men säger att HPV kan spela en roll.

Vad det gäller HPV-orsakad livmoderhalscancer har ett vaccin just tagits fram som ska skydda mot infektionerna och därmed cancern. Enligt Dagens Medicin har läkemedelsbolaget Glaxo lämnat in en ansökan om godkännande för vaccinet hos Läkemedelsverket.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM