Chilipeppar kan verka mot prostatacancer

Ny forskning: Cancercellerna självdör

HÄLSA

Den heta ämnet i chilipeppar kan få prostatacancerceller att självdö, visar en ny studie.

Foto: Sara Ringström

Hos möss med prostatacancer gick omkring 80 procent av cancercellerna i celldöd, så kallad apoptos, när djuren fick äta chilipepparns heta ämne. De behandlade tumörerna var omkring en femtedel så stora som tumörerna hos möss som inte fick behandling, enligt studien som publiceras i tidskriften Cancer Research.

Saktade ner

Ämnet som orsakar den upplevda hettan hos chilipeppar eller jalapeno heter capsaicin. Det var forskare vid Cedars-Sinai Medical Center och UCLA:s School of Medicine, båda i Los Angeles, som provade att ge detta till cancersjuka möss.

”Capsaicin hade en stark anti-effekt på förökningen av mänskliga prostatacancerceller som odlades,” säger doktorn och forskningsledaren Sören Lehmann enligt ett pressmeddelande.

”Utvecklingen av prostatacancertumörer från mänskliga celler i möss saktades också ner dramatiskt.”

Capsaicin visade sig påverka en molekylär mekanism, kallade NF-kappa Beta, som har att göra med den naturliga celldöd som förekommer i kroppen (för att nya celler ska kunna ersätta gamla och slitna). Det klassiska vid cancer är att sjuka celler, ofta på grund av mutation eller skada, undviker celldöd och i stället delar sig snabbt vilket resulterar i en väldig tillväxt.

Minst tre frukter

För några veckor sedan publicerades en studie som visar att män som äter mycket sojabönor och andra bönor löper mindre risk att drabbas av prostatacancer. Doktorand Maria Hedelin vid Karolinska institutet, som låg bakom studien, säger till TT att det är sannolikt att prostatacancer kan påverkas av kost.

– Japaner har till exempel lägre incidens. Det kan bero på genetiska faktorer, men när japanerna flyttar till USA och anpassar sig till det landets matvanor får de nästan lika hög halt som amerikanerna.

Forskarna uppskattar att den dos capsaicin mössen fick motsvarar 400 milligram tre gånger i veckan till en man som väger 90 kilo. Det motsvarar mellan tre och åtta färska chilipepparfrukter, beroende på vilken halt av capsaicin de innehåller.

Fakta: Prostatacancer

Läs fler artiklar om cancer:

Christina Magnergård Bjers/TT