Oralsex – en cancerfara

Virus bakom tredubbling av cancerfall

HÄLSA

Oralsex kan ge cancer.

Under de senaste 30 åren har antalet fall av tonsillcancer tredubblats i Stockholm – och orsaken tros vara ändrade sexvanor med mer oralsex, skriver Svenska Dagbladet.

Det är sedan länge känt att det sexuellt överförbara viruset HPV, humant pamillomvirus, orsakar cancer i livmoderhalsen hos kvinnor. Nu tyder mycket på att samma virus även ligger bakom ökningen av tonsillcancer, visar forskning från Karolinska institutet.

– Vi har länge förbryllats av att antalet fall av tonsillcancer ökar trots att rökning som är känd orsak till sjukdomen minskar. Infektion med HPV-virus kan vara förklaringen, säger Tina Dalianis, professor vid institutionen för onkologi och patologi på KI, till Svenska Dagbladet.

Faktorer som tidigare sexdebut, fler partners och mer oralsex skulle kunna vara en tänkbar förklaring, menar forskarna.

Hoppas på vaccin

Nu hoppas de att det vaccin mot HPV, som har visat mycket god skyddseffekt mot livmoderhalscancer, även ska kunna skydda mot tonsillcancer.

– Det blir i så fall ytterligare ett argument för massvaccinering mot HPV-virus, säger Eva Munck-Wikland, professor vid institutionen för neurovetenskap på KI och överläkare vid öron-näs och halskliniken på Karolinska sjukhuset, till Svenska Dagbladet.

Läs mer:

Claes Petersson, Annica Lundbäck