– En hund är bästa cancermedicinen

Lasse Söderholm, 75, chattade om prostatacancer

HÄLSA

Lasse Söderholm fick prostatacancer när han var 61. Cancern var för stor att opereras, och han har både strålbehandlats och fått hormoner.

Men behandlingen har förändrat hans kropp och sexlusten har försvunnit.

– När jag ser mig i spegeln tänker jag: Vad är det där för en gubbe?

Lasse Söderholm säger: Hej nu sitter jag här i soffan med min vallhund och väntar på frågor.

Leo säger: Hej! Har prostatabröderna någon hemsida? Känner mig väldigt ensam med min sjukdom...

Lasse Söderholm säger: Ja det finns. Vi har en hemsida som heter www.prostatabroderna.a.se

Där kan du bland annat titta på 29 filmer om prostatacancer i olika varianter, de visas även på de öppna kanalerna som finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Skövde och Västerås. Där körs filmerna en gång i veckan.

Nina säger: Hej! Min pappa har just fått diagnosen prostatacancer och jag känner mig helt förstörd. Han är 62 år. Hur kan jag bäst stötta honom? Är det okej att visa hur ledsen jag är?

Lasse Söderholm säger: Det är klart att du ska visa att du är ledsen. Allt mygel bli bra sämre, cancern måste vara öppen för diskussion. Jag är inte generad för min sjukdom jag visar ju till och med förstorade bröst i dagens tidning (förstorade bröst är ofta en följd av sjukdomsmedicinerna) och det är viktigt att man inte är generad. Men samtidigt ska du försöka stötta din pappa genom att säga åt honom att söka en stödförening. Vi har i dagarna släppt en bok med 10-åriga erfarenheter. Den kan du få tag i via vår hemsida.

Tor säger: Är det stor dödlighet i prostatacancer?

Lasse Söderholm säger: Det vore lögn att säga något annat. Det är vår dödligaste cancerform, men det beror mycket på att vi är många som drabbas och därför blir ju antalet stort. Det är männens dödligaste cancerform så det gäller att hitta cancern i tid.

Kalle säger: Jag har börjat få problem med potensen och springer ofta på toaletten för att kasta vatten. Har inte varit hos läkaren för att kontrollera detta men nu när jag har läst lite om prostatcancer misstänker jag att det kan finnas ett samband. Vilka tecken hade du innan du förstod att du hade cancer?

Lasse Söderholm säger: Jag hade kissproblem och gick till en doktor som kontaterade att det var någonting som låg i vägen och det visade sig vara cancer. Så fort man har några problem i underlivet ska man söka läkare.

Anonym säger: Hej. Jag har bett min man att ta PSA-tester men han bara slår ifrån sig och menar att han inte ligger i riskzonen. Han är snart 50 år gammal. Vad tror du? Är det dumt att han redan nu ska testa sig eller kan han vänta?

Lasse Söderholm säger: Jag tycker att det är ett absolut krav att man ska gå minst en gång om året och ta ett PSA-prov när man är i 50-års åldern. Om man får cancern när man är ung är den i regel mycket svår att hantera, därför är det viktigt att man är på bettet.

Ninni säger: Min pappa som är 81 år har också fått prostatacancer. Han har fått sprutor en gång i månaden men mår så fruktansvärt dåligt av dem, ingen ork alls till någonting, svettningar, ingen varken sexlust eller förmåga och han mår väldigt dåligt. Nu vill ha sluta med behandlingen och få tillbaka sin livskvalitet. Han frågar mig vad han ska göra, han har ingen bra urolog, ingen kontinuitet ingen information. Vad anser du? Cancer är inoperabel och stor.

Lasse Söderholm säger: De där sprutorna de får man alltid svettningar av och eftersom man tar bort testosteronet så sjunker man ihop. Man kan prova med en tablett som heter casodex istället, som man kan få på recept. I vår bok har vi ett stort kapitel om hormonbehandling och intermittent behandling. Svarar han bra på sprutan kan man göra uppehåll men det måste man veta hur man hanterar, det står mer om det i boken också.

Kajsa säger: Hej, vilka ligger i riskzonen att drabbas? Bör jag vara orolig för min pojkvän (26 år)?

Lasse Söderholm säger: Det behöver du inte vara ännu. Det är väldigt sällsynt att unga drabbas, jag har bara hört talas om en person på 10 år. Sen beror det på om pojkvännen har det i släkten då kan han ärva cancern - då ska han börja ganska tidigt och ta ett PSA-prov när han är runt 40 år. Om du vill vara absolut säker på att din kille inte ska få prostatacancer så ska han göra som enuckerna - kastrera sig, men då skulle livet bli väldigt tråkigt så det vill du väl inte? Får man verkligen skoja om prostatacancer? Ja, eftersom jag har det så tycker jag nog att jag har rätt att göra det. Vi måste ha lite kul också.

Sanna säger: Hur ska man undvika biverkningar av prostatacancerbehandlingen?

Lasse Söderholm säger: Det är kul att många tjejer är engagerade! Om man vill vara klok ska man lugna ner sig, ofta hoppar man på cancern alldeles för tidigt och många överbehandlas. Återigen vill jag rekommendera våran bok när det gäller att inte dra på sig onödiga biverkningar.

Nicklas säger: Varför får bröstcancer så väldigt mycket mer uppmärksamhet än prostatacancer?

Lasse Söderholm säger: Tja, Nicklas det är inte så poppis att vara man i dagens samhälle. Cancerfonden har galor för bröstcancer men inte för prostatacancer. Vi har inte lyckats göra oss hörda. När jag skrev brev till Gudrun Schyman svarade hon till exempel att hon tycker att det bra att vi män får stå tillbaka för en gångs skull. Jag tycker att vi borde gå ut på torget och demonstrera mer, jag är lika upprörd som du, jag visar ju tuttarna i Aftonbladet idag.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan.

Sara säger: Vart kan man sätta in pengar om man vill sponsra Prostatabröderna

eller köpa en blå "pin"?

Lasse Söderholm säger: Prostatabröderna har ett eget 90-konto som heter 901313-7 och vi jublar åt alla bidrag!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Tack Lasse Söderholm och tack alla ni som ställt frågor!

Lasse Söderholm säger: Tack. Jag vill varmt rekommendera den bästa cancermedicinen: en hund. Han kräver att man inte gräver ner sig i sorg och man måste motionera, mycket bra i en besvärlig situation.

Lasse Söderholm

Läs mer

Tidigare artiklar i serien

ARTIKELN HANDLAR OM