”Allmän testning skulle göra att friska män blir cancerpatienter i onödan”

Docent Ola Bratt chattade om symptom, screening och behandling av prostatacancer

HÄLSA
Ola Bratt är urolog vid Universitetssjukhuset i Lund.

Ola Bratt säger: Hej, Aftonbladets läsare! Nu är jag på plats.

hallåå säger: Hej, jag undrar, du tycker inte att alla män ska kollas regelbundet, varför det?

Ola Bratt säger: Eftersom små härdar av cancer är så vanligt i prostatakörteln skulle en allmän screening/testning innebära att många friska män blir cancerpatienter i onödan. Så länge vi inte VET hur många liv som kan räddas med sådan testning kan vi inte införa den i befolkningen.

gunnar säger: Hur stor är dödligheten om man får prostatacancer?

Ola Bratt säger: Det varierar väldigt mycket beroende på hur stor och utbredd cancern är och hur aggressiv den ser ut i mikroskopet - från att 90% lever i 10-15 år UTAN behandling till att hälften dör inom 2-3 år.

Jan säger: Har förstått att svårigheter att kissa är ett vanligt symptom. Vilka finns det mer?

Ola Bratt säger: Vid spridd prostatacancer är värk i skelettet vanligast: ryggen, höfter, bäckenet

Jenny säger: Hejsan!Min Pappa har prostatcancer som han har strålat mot!Men läkarna tycker att prostatan är för stor ändå och hans PCA har inte gott ner så pass som dom vill!Vad kommer hända nu?

Ola Bratt säger: Troligen kommer man att rekommendera honom någon form av hormonell behandling.

Myran säger: Finns det symptomskillnader mellan ofarlig förstorad prostata och fullt utvecklad prostatacancer? Eller ska man alltid kolla upp allt?

Ola Bratt säger: Den i särklass vanligaste orsaken till att äldre och medelålders män får problem med kissandet är en helt godartad prostataförstoring. Har dessa besvär kommit långsamt under flera år är det sällan prostatacancer som är orsaken. Om de ökar månad för månad ska man absolut söka läkare eftersom det bl a kan bero på prostatacancer.

Calle säger: Vid vilken ålder ska man börja ta PSA test?

Ola Bratt säger: Prostatacancer är sällsynt före 50 års ålder och förekommer i praktiken inte alls före 40 års ålder. Har man släktingar som fått sjukdomen tidigt bör man testa sig redan vid omkring 40 års ålder, annars kan man vänta tills 45-50.

janerik säger: livslång ångest? jag radikaloperarades och testar psa var sjätte månad. Hur lång tid skall det gå med värdet icke mätbart innan man kan lugna ner sig eller kan man aldrig göra det?

Ola Bratt säger: Be din läkare att få besked på hur stor chansen är att du är botad. Den är aldrig 100% och därför brukar man följa PSA i 10 år med årliga tester efter de första 2-5 åren

Hugo säger: Hej! Jag har läst att antalet fall ökar kraftigt. Beror det på att fler faktiskt blir sjuka eller har ni blivit bättre på att upptäcka sjukdomen?

Ola Bratt säger: Egentligen är prostatacancer inte vanligare nu än för 20 år sedan, men mångfaldigt fler fall upptäcks på grund av PSA-testning och vävnadsprover.

Ella säger: Jag är lite orolig för min man. Han har tagit prostataprov och fick besked att han hade 5.3. Läkaren tyckte att han skulle kontaktas om ett halvt år. Behöver man vara orolig när han är under läkarvård?

Ola Bratt säger: De flesta som har PSA mellan 3 och 10 har INTE prostatacancer. Om din man är över 60 år, hans prostata känns slät och är godartat förstorad samt man gjort en analys av PSA-kvoten som var normal är det rimligt att endast följa upp det, annars bör han undersökas av en urolog.

Calle säger: Hur ofta bör man upprepa testet efter 50 års ålder?

Ola Bratt säger: Om PSA är under 1 räcker det med ett test vart annat eller vart tredje år, annars varje år.

jonte säger: Om man tror att man har sjukdomen, vad ska man göra då?

Ola Bratt säger: Beställa tid på vårdcentralen.

HGH säger: Kvinnor kallas till mammografi men män kallas inte för att kolla prostatan. Vad handlar det om, resurser eller vetenskap?

Ola Bratt säger: Vetenskap. Det finns flera stora befolkningsundersökningar som visar att mammografi minskar dödligheten i bröstcancer utan för stora nackdelar. Motsvarande undersökningar pågår för PSA-testning och prostatacancer, men de första resultaten kommer inte förrän om några år.

Anonym säger: Hur vanligt är det att yngre killar i ca.25-30 års åldern får prostatacancer?

Ola Bratt säger: Prostatacancer har ALDRIG upptäckts hos någon under 35 år i Sverige!

Svenne säger: Hej! Läser att behandlingarna kan leda till såväl inkontinens som impotens. Hur långt har forskningen kommit för att vi ska slippa dessa hemska biverkningar?

Ola Bratt säger: Det är en fråga om långsam metodutveckling, både av strålbehandlingstekniker och operationstekniker. Det är ingen tvekan om att en skicklig kirurg med stor vana gör att riskerna för impotens och urinläckage minskar.

maria25 säger: Om min pappa lider av prostatacancer... ska mina framtida barn se upp för just det?

Ola Bratt säger: Om det bara är din pappa som haft prostatacancer i den nära släkten och han fått det i "vanlig" ålder, över 60 år, har dina barn ingen ökad risk alls. Även om det finns många fall vid låg ålder är dina söners risk ganska liten, men då bör de diskutera testning med en urolog när de är i 40-årsåldern.

Rolf säger: Vad betyder detta ? T3 , GI , NX , MO , PSA 36 , hög diff prostatacancer Diagnos Malign C169 tumör?

Ola Bratt säger: T3 = tumören har växt utanför prostatas kapsel

G1 = den mikroskopiska bilden talar för att cancern tillväxer mycket långsamt

Nx = man vet inget om spridning till lymfkörtlar

M0 = det finns ingen spridning till skelettet

PSA 36 = det är en ganska stor risk för att sjukdomen är utbredd utanför prostatakörteln

Förkortningar är inte så dumma, när man kan dem...

janne säger: Hur många räddas idag till livet som har drabbats av elakartad prostatacancer?

Ola Bratt säger: Innan man började behandla prostatacancer för att bota hann ändå hälften av patienterna dö av andra sjukdomar eller ålder, eftersom den drabbar mest äldre män. Idag botas de allra flesta när sjukdomen upptäckts tidigt, fast en hel del av dem hade hunnit dö av något annat innan prostatacancern blivit allvarlig om de inte botats = överbehandling.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

Emil säger: Hejsan Ola! Min fråga till dig är om det finns något som helst sätt att kunna förebygga eller upptäcka att man är påväg att få prostatacancer?

Ola Bratt säger: För att förebygga prostatacancer ska du leva "sunt", inte minst tänka på vad du äter. Det minskar dessutom din risk att dö av hjärtkärlsjukdomar (och den är mycket större än att du ska dö av prostatacancer). För att upptäcka prostatacancer tidigt krävs blodprov för PSA-test, men det innebär också att man kanske ställer cancerdiagnos och ger dig behandling i onödan. Se svar på första frågan i chatten.

Moderator säger: Nu är chattet slut. Tack Ola Bratt och tack alla ni som ställde frågor.

Ola Bratt säger: Tack allesammans som ställt intressanta frågor!

ARTIKELN HANDLAR OM